Een bepaald percentage zorgen maken is logisch en ook handig. Je denkt goed over risico’s na en kan daar eventueel op inspelen. Maar hoeveel mensen blijven zich zorgen maken, om iets wat in de meeste gevallen nooit gebeurd. Piekergedachten die maar niet lijken te stoppen.

Je 100x afvragen of je jouw trein wel gaat halen, of je kinderen wel veilig op hun vakantie-adres aankomen heeft geen zin. Het kost enorm veel energie en op deze zaken heb je in veel gevallen geen invloed.

 

Heb je invloed?

Wat kun je doen om je minder zorgen te maken. Allereerst is het goed om je af te vragen; Heb ik invloed? Zo niet, stop met zorgen maken. Dat klinkt simpel, maar dat vergt oefening. Hier volgen een aantal tips om je minder zorgen te maken.

 

Schrijf je zorgen op

Door je zorgen op te schrijven zijn ze uit je hoofd. Dat voelt al gelijk lichter.

Laat je zorgen als wolken voorbij drijven

Tegen jezelf zeggen dat je ergens niet aan wilt denken werkt niet. Dus piekergedachten komen op, maar laat ze dan op een wolkje voorbij drijven. En richt je op iets anders.

Stap in een ander perspectief

Dingen vanuit een ander perspectief bekijken helpt. Stap in de toekomst en kijk naar jezelf en hoe jij je zorgen maakt. Kijk eens waar jij je in het verleden zorgen over hebt gemaakt en hoe dat is gelopen. Of stap eens in de positie van een vriendin of vriendin en kijk vanuit hem/haar naar jezelf. Welk advies zou je jezelf vanuit deze positie geven.

Ontspan / Adem / Mediteer

Zorgen maken geeft stress, tijd om te ontspannen. Meditatie helpt je te ontspannen, je op te laden en los te komen van piekeren. Dit hoeft niet lang, een paar minuten heeft al effect.

Wil je GRATIS leren mediteren?

Ik heb samen met Rosita Belkadi een Meditatie Kickstart opgezet, je ontvangt 7 dagen lang elke dag een korte meditatie, helemaal GRATIS.

Accepteer!

Dingen gebeuren… of jij je nu zorgen maakt of niet. Wij hebben echt niet zoveel invloed als we soms denken. Wij lijden vooral omdat we de situatie niet accepteren zoals die is. Acceptatie is dus de oplossing, je vindt rust en vrijheid als je het leven gewoon kunt nemen zoals het komt.

Stap in jouw positieve VIBE

Door zorgen maken kun je in een negatieve spiraal komen, wat maakt dat je je nog ellendiger gaat voelen. Stap eruit, richt je op jouw VIBE, doe dingen die je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Wees dankbaar voor de dingen die er wel zijn en goed gaan. Een positieve VIBE maakt moeilijke dingen makkelijker.

In het NU is geen probleem

Wanneer jij je zorgen maakt, denk je aan het verleden of aan wat er in de toekomst kan gebeuren. Maar wat is er NU? In het NU is er geen probleem.

Wat doe jij om je minder zorgen te maken? Leuk als je reageert!