De wonderpil Alli belooft gewichtsafname omdat het vet dat je eet niet wordt opgenomen. Alli belooft 50% meer gewichtsverlies dan bij een gewoon dieet. Alli is alleen verkrijgbaar bij de apotheek voor mensen met een BMI hoger dan 28. De apotheker moet aan de hand van een vragenlijst nagaan of het geneesmiddel geschikt is voor de klant.
In de praktijk blijkt dat het erg simpel is om aan de pillen te komen, zowel bij de apotheek als via internet. In het consumentenprogramma Radar is te zien dat ook klanten met een normaal BMI simpel Alli kunnen krijgen.

Bij het gebruik van Alli wordt geadviseerd een caloriebeperkend dieet te volgen. Hierop rijst natuurlijk gelijk de vraag of men dan afvalt door de pillen of door het dieet. In reacties op internet lees je dat wanneer mensen vet eten, ze direct het effect ervaren. Ze krijgen krampen of diarree en hierdoor komt het dat ze minder vet gaaalli afvallenn eten.

Zorgelijk zijn de vele reacties over de bijwerkingen, veel gebruikers ervaren vettige ontlasting, winderigheid en darmkrampen. Maar je leest ook over ernstige bijwerkingen, zoals darmontstekingen, ongecontroleerde ontlasting, bloed in ontlasting en zelfs opname in het ziekenhuis. Sommige gebruikers geven aan dat ‘het even doorzetten is‘ omdat het lichaam moet wennen aan dit medicijn. Het baart zorgen dat mensen hun lichaam dit aandoen in de hoop een slank lichaam te krijgen.

Het effect op lange termijn is onbekend, want wat gebeurt er als je stopt met de pillen. Zou het kunnen dat, net als bij elk dieet, de kilo’s er dan gewoon weer bij komen? Men verandert namelijk niets in de patronen en gewoontes rondom eten.

Producenten zijn hard op zoek naar DE oplossing om blijvend af te vallen. Maar afvallen gaat niet alleen om minder eten en meer bewegen. Eten heeft alles te maken met psychologische factoren, waarom eet je, waarom eet je als je geen honger hebt, emotie eten, gewoontes en ga zo maar door.
De werkelijke oplossing is niet te vinden in een pil maar moet gezocht worden in een totaalaanpak, waarbij aandacht is voor voeding, beweging en psyche.