Via de social media en mijn cursisten werd ik geattendeerd op de documentaire ‘Wie maken je dik?’. Vandaag heb ik deze gekeken; ik vind het erg goed dat de vele complexe aspecten van overgewicht aan bod komen. Het is hoog tijd om niet langer te roepen dat overgewicht gewoon bestreden kan worden met ‘minder eten en meer bewegen’.

We eten altijd

Overgewicht heeft zoveel aspecten, natuurlijk is het eigen verantwoordelijkheid, maar erg is nog zoveel meer. Want eten is op elke moment te krijgen, wat je maar wilt en hoeveel je maar wilt. We zijn van nature geneigd om te kiezen voor calorierijk voedsel. Daarbij zien we dat eten vaak gebruik wordt voor andere zaken dan voeden. Eten is troost, gezellig, hoort erbij, is een gewoonte en ga zo maar door. We eten bij positieve gevoelens en we eten bij negatieve gevoelens. Eigenlijk eten we altijd.

De producten lokkenwie-maakt-ons-dik-300x187

 

Als je dan ook nog eens ziet dat zelfs de voedselproducten hun best doen om ons meer te laten
Porties worden groter en in verhouding goedkoper, we willen waar voor ons geld, dus kiezen we voor de voordeligste optie. Tja, en als we deze dan voor ons hebben staan, dat eten we alles op, want ‘we hebben er voor betaald’.eten, wordt het wel een hele moeilijke strijd om een gezond gewicht te behouden.

Bewustwording

De voedingsindustrie dient haar verantwoordelijkheid te nemen en ook ouders hebben te kijken naar hoe zij omgaan met eten in de opvoeding.

De oplossing ligt naar mijn idee in bewustwording. Juist omdat de nadruk nu op overgewicht ligt en veel mensen bang zijn om dik(er) te worden, wordt eten een strijd. We willen gezond eten, maar het lukt niet. Omdat het niet lukt, balen we en gaan we nog meer eten.

 

Kies!

Het wordt tijd om eens echt te gaan proeven, te voelen wanneer je honger hebt, te stoppen met eten als je voldoende hebt gehad. Vrij kunnen kiezen voor eten. Maar ook jezelf accepteren, goed voor jezelf zorgen, dingen doen waar je blij van wordt, de echte behoeften onder het eten leren kennen.

Als vanzelf zul je dan gezonder gaat eten. Want je wilt goed voor jezelf zorgen en je voelt dat gezond eten meer voor je doet, je voelt je er fitter en energieker door. Hierdoor kies je voor gezond omdat jij dit wilt en niet omdat het opgelegd is.

Wil je hulp om uit jouw strijd met eten te komen?

Ecursus Licht over Gewicht