Om een patroon te veranderen hoef je maar 21 dagen iets nieuws te doen. Dit werkt het beste als je een patroon kiest wat dagelijks terugkomt. Wanneer je bijvoorbeeld kiest om drie keer per week te sporten, zal het langer duren om dit patroon aan te leren dan wanneer je elke dag vijf minuten wandelt.

Kies dus iets wat je elke dag gaat doen. Enkele voorbeelden:

Beweeg elke dpatroon doorbreken

Het is goed om elke dag 30 minuten te bewegen. Maar als je nu helemaal niet beweegt is het belangrijk het heel langzaam op te bouwen. Begin met een paar minuten bewegen, lopen, wandelen, dansen. Kies iets wat je leuk vindt. Doe de activiteit elke dag iets langer, bijvoorbeeld een paar meter meer wandelen of een halve minuut langer dansen. Dit lijkt weinig maar over een paar maanden ben je een half uur per dag aan het bewegen.

Ontbijt elke dag

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd op een dag. Veel mensen nemen echter geen tijd om te ontbijten of krijgen ‘s ochtends geen hap door hun keel. Een ontbijt geeft energie voor de dag en je lichaam gaat met het ontbijt aan het werk (verbranding). Dus als je kilo’s wilt kwijtraken, is het belangrijk om gelijk na het opstaan te ontbijten. Als je pas een paar uur later eet, mis je een paar uur verbranding.

Neem ook de tijd voor een ontbijt. Wanneer je het lastig vindt om ’s ochtends te eten, neem dan iets kleins (fruit, drinkontbijt) en eet een uurtje later weer wat.

Slaap voldoende

Voldoende uren slaap betekent voor iedereen iets anders, maar je weet zelf vaak wel hoeveel slaap voor jou goed is. Slaaptekort geeft stress en vermoeidheid en dit maakt vaak dat je meer en ongezonder gaat eten. Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen slaaptekort en overgewicht.

Drink meer watepatroon doorbreken water drinken

Regelmatig water drinken is een goede gewoonte. Zet een flesje water op je bureau of op meerdere plaatsen in huis. In het begin is het oefenen om wat meer water te drinken, maar op den duur wordt het een nieuwe gewoonte en vraagt je lichaam ook vaker om water.

Een tip: drink elke keer als je naar de toilet bent geweest een glaasje water, zo drink je meer, moet je vaker naar het toilet en drink je dus steeds meer water. Of drink elke dag op een vast tijdstip een glas water (bijvoorbeeld bij het opstaan).

Ontspan elke dag

We rennen en vliegen door de dag, we hebben het druk en zijn gestrest. Probeer elke dag gewoon even vijf minuten te zitten, let op je ademhaling en laat je gedachten gewoon voorbijgaan zonder er aandacht aan te besteden. Je zult een enorm effect merken als je dit elke dag even doet.

 

Geef jezelf elke dag een compliment

We kunnen allemaal zo goed vertellen wat we NIET goed doen. Maar het werkt veel motiverender om je aandacht te richten op alles wat WEL goed gaat. Leg bijvoorbeeld een boekje bij je bed en schrijf elke avond een compliment over jezelf in dit boekje. Dit is ook heel leuk om samen met je kinderen te doen.

 

Ruim elke dag tien minuten op

Soms zijn er van die taken die veel tijd vergen, je wilt je papieren uitzoeken, de zolder moet opgeruimd worden, de schuur en de tuin ook. Taken die je steeds voor je uitschuift. Begin dan eens met tien minuten opruimen, plan een vast tijdstip wanneer je even wat doet. En verbaas jezelf over hoe je na 21 dagen al opgeschoten bent!

 

Meer weten over Patronen doorbreken?ebook doorbreek je patroon

Bestel het e-book Doorbreek je patroon