Er is ontzettend veel gereageerd op mijn vorige artikel ‘5 punten van kritiek op het programma ‘Obese’ met Wendy van Dijk’, zelfs Danny Bouman heeft zelf gereageerd! Ik begrijp zijn reactie en vind ook dat het niet bij kritiek moet blijven, maar dat er ook gekeken moet worden naar wat we van zo’n programma kunnen leren.

obese rtl4
1. Stel je doel!
Het doel wat de deelnemers bij ‘Obese’ stellen is veel te hoog. Maar het is belangrijk om voor jezelf een doel te stellen. Een einddoel. Wat wil je bereiken? Richt je niet alleen op kilo’s verliezen, maar bekijk wat het je oplevert als je verandert. Deelneemster Angeli (obese; afgelopen zondag) antwoordde op de vraag wat ze wilde bereiken, dat ze sterk wilde worden. Sterk heeft met veel meer dingen te maken dan alleen kilo’s verliezen. Voor haar was het ook belangrijk om meer voor zichzelf te kiezen. Dus maak ook hier doelen van waar je mee aan de slag gaat.

2. Maak tussendoelen
Als je einddoel helder is, maak dan tussendoelen, kleine stappen. Zorg dat je deze doelen positief formuleert en dat deze stappen haalbaar zijn, dus maak de doelen realistisch. Het motiveert enorm als je ervaart dat je jouw doelen kunt behalen. Dit stimuleert je om verder te gaan, op weg naar jouw grote einddoel.

3. Zet jezelf op nummer 1
Vooral vrouwen zijn een ster in voor anderen zorgen. Ze zetten zichzelf op de laatste plaats. Terwijl je echt beter voor anderen kunt zorgen als je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt. Bekijk eens wat jij allemaal voor anderen doet en hoeveel tijd je voor jezelf hebt. Doe je de dingen waar je blij van wordt, heb je genoeg tijd voor jezelf? Waar kun je misschien hulp bij vragen of wat kun je delegeren?

4. Focus 
Er komen momenten dat je het weer even kwijt raakt. Dat je dreigt terug te vallen. Focus dan opnieuw op jouw doelen. Het helpt om je doelen op een doelenkaartje te schrijven en deze elke dag even door te lezen. Op deze manier weet je weer wat je wilt, wat jij belangrijk vindt en waarvoor je het doet. Dit maakt het makkelijker om het weer op te pakken.

5. Doorzetten
In het begin lukt het vaak wel om je doelen te bereiken, je bent gemotiveerd en gaat lekker aan de slag. Maar dan komen er momenten dat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt om te sporten. Je slaat een keer over en vindt het moeilijk om het weer op te pakken. Bedenk van te voren wat jij nodig hebt om met deze moeilijke momenten om te gaan. Maak een strategie die je zou kunnen helpen. Als je niet goed weet wat jou kan helpen, maak dan een lijstje met mogelijkheden die je kunnen helpen en probeer ze uit. Zo kom je er achter wat voor jou het beste werkt.

6. Hulp en ondersteuning
In het tv-programma worden deelnemers intensief begeleid door een personal coach. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn vast mensen in je omgeving die jou willen coachen en ondersteunen. Vraag om hulp! Wees helder hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen (vooral op de momenten dat het voor jou moeilijk wordt). Heb jij een schop onder je kont nodig of bijvoorbeeld een liefdevolle aanpak.

Geef hieronder jouw reactie op het artikel!

Ga jij de uitdaging aan?

Het doorbreken van patronen kost tijd en moeite. Maar het is absoluut mogelijk. Geef jezelf de tijd, ga niet voor een snel resultaat. Zorg dat je resultaten blijvend zijn! Bestel het E-book Doorbreek je patroon