Deze vraag kwam in een cursus naar voren. Ik vind het makkelijker om te geven dan om te ontvangen. Ik houd van geven, van verrassen, van iets voor iemand doen. Maar als ik dan iets ontvangen, met name als het (voor mij) iets groots is, dan voel ik de neiging om iets terug te willen doen. Ik realiseer me steeds vaker dat door niet echt te ontvangen ik de ander de mogelijkheid ontneem om mij iets echt te geven.

 

Balans in geven en ontvangen 

Het is belangrijk is om balans in het geven en ontvangen te ervaren. Als je alleen maar geeft dan raak je op een gegeven moment uitgeblust en alleen maar ontvangen maakt misschien wel egoïstisch? In een relatie is er vaak een soort balansrekening, ik doe iets voor jou, maar dan moet jij iets voor mij doen. Het voelt fijn als dit in evenwicht is. Ik voel die balans ook bij vrienden, maar alleen als zij mij meer hebben gegeven. Dan heb ik het gevoel dat ik iets recht heb te zetten.

Waarom is ontvangen moeilijker dan geven

Na wat zoeken op internet kom ik uit bij 5 punten waarom ontvangen lastig is:

 

Angst voor intimiteit

Bij het ontvangen ontstaat er verbinding, sommigen worden ongemakkelijk van deze verbinding. Ik herken dit van vroeger als ik een cadeau kreeg en vervolgens niet goed wist te hoe te reageren.

 

Angst om de controle te verliezen

De gever bepaalt om te geven en heeft hiermee de controle. De gever zoekt misschien bevestiging in dat hij/zij een aardig en attent persoon is. Vraag je af of je geven altijd oprecht is. Als ontvanger ben je kwetsbaarder. Probeer ontvankelijker te worden voor ontvangen en zie hoe we blij kunnen zijn met kleine dingen.

Ik herken hier het punt dat het fijn is voor mijn zelfbeeld om te geven, om een ander blij te maken. Is ook niet zoveel mis mee volgens mij, tenminste als je het niet nodig het om je hierdoor goed te voelen.

 

Het idee hebben het niet waard te zijn

Wanneer je gewend bent iets te krijgen omdat je iets gepresteerd hebt, dan is ontvangen vaak lastig. Dan heb je het gevoel dat je iets moet presteren of dat je alleen goed genoeg bent als je iets doet of een bepaald gedrag laat zien.

 

Overtuiging dat ontvangen egoïstisch is

Religie en cultuur hebben ons geleerd dat ontvangen egoïstisch is. Dat de ander belangrijk is en dat je niet teveel ruimte in mag nemen. Dan wordt ontvangen heel lastig.

Maar we zien tegenwoordig ook de andere kant, mensen die het gevoel hebben ‘recht op iets te hebben, gevoel van belangrijk zijn en altijd maar meer willen. Uit onderzoek blijkt dat rijkdom deze neiging vaak versterkt.

De essenties is dat je mag ontvangen met een gevoel van nederigheid en dankbaarheid en ook (door) mag geven.

 

Niet in het krijt willen staan bij de ander

Ontvangen maakt dat je je schuldig voelt, dat je het gevoel krijgt dat je dingen terug wilt geven. Je kan het gevoel krijgen dat iemand jou wil manipuleren, dat iemand iets gedaan wil krijgen. Dan schiet je in de verdediging en kun je niet echt ontvangen. Zoals beschreven herken ik dit punt wel, maar niet zozeer dat ik het gevoel heb dat de ander mij manipuleert, maar meer dan ik in het krijt sta en dus wat terug wil doen.

Leer ontvangen!

 

Leer ontvangen met zelfcompassie en geniet van wat je geeft en ontvangt.

 

Goed kunnen ontvangen is een cadeautje terug geven aan de gever.

 

 

Kun jij zowel geven als ontvangen? Leuk als je reageert