Bij de aanmeldingen voor de webinars van Nooitmeeropdieet, kwam de vraag voorbij ‘wat is de beste manier om een eetbui tegen te gaan?’ Deze vraag komt vaak voorbij, ook in de groepstrainingen. En vaak vraag ik de groep om antwoord te geven, deelnemers weten heel goed hoe ze met situaties om moeten gaan en kunnen elkaar erg goed ondersteunen. Dat bracht me op het idee om deze vraag via twitter te stellen. Zouden hier dezelfde antwoorden op komen. Hieronder een overzicht van de reacties op deze vraag. Bij elke reactie heb ik ook mijn mening vermeld. Hopelijk leidt dit weer tot leerzame discussies.
Afleiding zoeken: wandeling, suikervrije kauwgum, tanden poetsen, vriendin bellen, appel pakken, tanden poetsen.
@KittyPeppenster
Goed advies, de neiging om te gaan snoepen komt vaak opeens op en kan ook weer verdwijnen. Door even je aandacht op iets anders te richten, kan de neiging om te gaan snoepen voorbij gaan en ben je even later zelfs vergeten dat je wilde snoepen.
Voor de echte die-hards: ga op een weegschaal staan. Hou bij hoe en hoe vaak je een eetbui onderdrukt en beloon jezelf.
@KittyPeppenster
Bij nooitmeeropdieet hoef je nooit op de weegschaal. Ik vind het een onding, het kan zomaar je goede bui verzieken en het is een slecht meetinstrument. Je gewicht verschilt per dag, dit heeft met vele factoren te maken. Daarbij kan je gewicht bijvoorbeeld omhoog gaan, doordat je met sporten spieren kweekt (die wegen zwaarder), dus dan lijkt het of je bent aangekomen, maar je bent gewoon strakker en gezonder. Je lichaam kan heel goed vertellen hoe het met je gewicht gaat, daar heb je geen weegschaal voor nodig. Daarbij geloof ik niet dat je jezelf kan motiveren door op de weegschaal te staan.
Het bijhouden van je eetbui kan helpen, maar belangrijk is dat je je eetbui niet onderdrukt. Dit kan je vergelijken met een bal die je onder water houdt, hij komt een keer boven en dan met heel veel kracht. Jezelf belonen is natuurlijk altijd goed!
Verpakking lezen wat er (voor smerigs) in zit. Fruit/kracker pakken. Inleven in hoe je je daarna voelt. #afvallen #eetbui
@sbaardman
Vandaag nog een stuk dat angst toch niet echt motiveert: “Zo bleek uit een Amerikaanse studie dat mensen die van hun dokter te horen hadden gekregen dat ze moesten afvallen, omdat ze anders een grote kans hadden op hartfalen, toch heel veel moeite hadden hun eetgewoonten te veranderen. Als de dood geen grote stok achter de deur is, wat dan wel?” Bron: Volkskrant.
De tweede tip kan je wel helpen, inleven hoe je je daarna voelt. Ik vraag mezelf vaak af: word ik hier echt blijer/gelukkiger van?
Accepteren dat je eetbuien hebt. Anders kan er niets nieuws ontstaan alleen een gevecht tegen wat er is! Affirmatie bij stap 1; “Het is goed dat ik deze eetbui heb, het geeft me iets al weet ik nu niet wat dat is!”
@LiefdeWijs
Dat is een super mooie tip, mensen zeggen vaak ‘ik wil GEEN eetbuien meer’, maar hiermee geven ze het aandacht. Alles wat je niet wilt, wordt des te aantrekkelijker. Dat is één van de redenen waarom diëten niet werken. Toen ik ooit op dieet was, kon ik alleen maar denken aan alles wat ik niet mocht hebben (met name chocola).
Affirmeren (het steeds opnieuw een bepaalde zin tegen jezelf zeggen) helpt, zorg dat je een zin kiest die echt bij jou past. Het is niet voor niks dat je een eetbui hebt, dit heb je nodig. Je hebt jezelf aangeleerd dat eten helpt tegen bepaalde situatie of bepaald gevoel. En heel even helpt het ook. Wees nieuwsgierig naar wat de oorzaak is dat jij wilt gaan eten/snoepen.
Geef jezelf binnen een seconde (vanuit onderbewuste) antwoord op de vraag: Hoe gingen mijn (voor)ouders om met eten?
@LiefdeWijs
Dit is een tip die ik niet eerder hebt gehoord, leuk om eens uit te proberen.
De beste manier om met een eetbui om te gaan is afleiding. Zoek iets anders te doen. Ga lopen, computeren, film kijken of zo
@EricVerberne @RebeccaAlbers @marionderksen
De tip om afleiding te zoeken kwam natuurlijk vaak terug, dit kan absoluut helpen. Ga uit de situatie, zoek iets anders. Het is wel belangrijk om achteraf te bekijken waarom je de neiging had om te gaan eten (of waarom je een eetbui hebt gehad), zodat je een volgende keer anders met de situatie om kan gaan.
Stel jezelf de vraag: Waar heb ik ECHT behoefte aan?’ en vervul die (#eetbuien)
@suzanneunck
Mooie tip, je hebt namelijk geen behoefte aan eten, maar aan iets anders. Ga op ontdekkingstocht wat jouw werkelijke behoefte is.
Wanneer eetbui van stress/emotie, dan buikademhaling
@Jack_van_Dijk
Het is goed om je te concentreren op je ademhaling, even diep in- en uitademen en voelen waar je echt behoefte aan hebt.
Pauzeren, ademhalen en bedenken wat de reden is dat je nu wilt eten. Pauzeren is de 1e stap richting stoppen.
@Mindful_eten
Pauze en stilstaan is essentieel. Mensen denken dat ze heel impulsief en zonder na te denken aan het eten gaan, achteraf voelen ze zich schuldig. Maar er is altijd een moment waarop je een keuze hebt, je maakt bewust de keuze om te gaan eten. Vaak wil je er dan helemaal niet over nadenken, je wilt gewoon eten! Als het lukt om wel even stil te staan, pauze te nemen, te voelen, ontdek je vaak dat eten geen oplossing is, dat je eigenlijk behoefte hebt aan iets anders.
Late tip misschien maar voor mij werkt echt realiseren waarom ik die bui heb. Vreten=quick fix.
@ACVGinneken
Prima tip, op zoek naar de oorzaak is heel belangrijk. Als je weet waarom je gaat eten, kun je ook aan de slag met veranderen van dit gedrag. Eten is inderdaad even een oplossing, maar als snel heb je er een probleem bij.
Misschien helpt noteren wat jouw gedachten zijn #eetbui en afleiding zoeken. En stel jezelf vraag,wat is er gebeurd #trigger
@Elisabeth_vdArk
Opschrijven kan helpen en inzicht geven. Welke gedachten en gevoelens spelen in er, wat is er gebeurd. Inderdaad wat was de oorzaak van de eetbui. Vaak ontdek je patronen, je doorziet in welke situaties je gaat eten of een eetbui hebt. Vervolgens kun je aan de slag met hoe je een volgende keer anders met deze trigger om kunt gaan.
Een puur fysieke is natuurlijk zorg voor voldoende echte voeding dat voorkomt onrust in je lijf en de neiging tot eetbuien
@Mooijezelfzijn
Klopt, als je goed voor jezelf zorgt, bewust eet en gezond, dan voel je je lekkerder in je lijf en dit kan eetbuien voorkomen. Hierbij is het ook belangrijk dat je jezelf niet alles ontzegt, want dit kan juist voor een eetbui zorgen. Alles wat verboden is, wordt des te aantrekkelijker.
Sporten/bewegen is noodzakelijk. Mensen die sporten kiezen vaker voor gezond voedsel. De positieve spiraal zeg maar #eetbui
@Mooijezelfzijn
Sporten/bewegen kunnen ook een goede uitlaadklep zijn. Dus als je de neiging hebt om te gaan eten, ga lekker sporten, grote kans dat je daarna de drang om te eten kwijt bent.
Kijk naar wanneer het goed gaat. Hoe heb je dat bereikt. Maak groter wat goed gaat en verwijt jezelf niets
@Mooijezelfzijn
Goede positieve tip, we zijn te vaak geneigd onze focus te richten op alles wat niet goed gaat. Terwijl het veel meer motiveert je te richten op wat WEL goed gaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit, dus geef veel aandacht aan het positieve!
Kleine maaltijden door de dag heen nemen om ‘gevuld’ te blijven #tegeneetbui
@yvette_dejong
Klopt, als je lange periodes tussen de maaltijden hebt, is de kans groot dat je teveel en te snel gaat eten. Zorg dus dat je om de 2 / 3 iets eet, zo blijft je lichaam in balans en voorkom je dat je enorme honger krijgt.
Wat geweldig om zoveel tips via twitter te ontvangen. Het is belangrijk om te onderzoeken wat bij jou werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat je ontdekt wat jouw werkelijke behoefte is, maar soms is dit lastig of confronterend en helpt het om jezelf af te leiden. Geef jezelf de tijd om dingen te veranderen, je hebt vaak van jongs af aan geleerd dat eten troost kan bieden of gezellig is, dit heb je niet in een paar maanden veranderd. Richt je steeds op kleine veranderingen, wees nieuwsgierig hoe het voor jou werkt. Wees mild en lief voor jezelf, richt je op alles wat goed gaat. Realiseer je dat je nog regelmatig teveel zult eten, je bent op weg en je bent aan het leren. Als je rekening houdt met terugvallen, zijn ze makkelijker te hanteren en pak je het sneller weer op.
Wil je aan de slag met het veranderen van je eetpatroon en leren hoe je blijvend af te kunt vallen, kijk dan eens op de site van Nooitmeeropdieet.nl
Eerdere reactie via Mindz:
Rita Zeelenberg – (2010-08-25 09:56)
Wat een ontzettend leuk artikel. Natuurlijk door de manier waarop het tot stand gekomen is maar ook door het eigen commentaar dat je aan de Twittertips toegevoegd hebt, waardoor het onderwerp nog wat uitgediept wordt.
Eetbuien zijn een heel belangrijk onderwerp. Het is een soort moment van de waarheid. Je kan een hele tijd goed bezig zijn met bewust eten, en het gevoel hebben dat je jezelf ‘onder controle’ hebt. Maar komt er een eetbui, dan is dat mi een signaal dat er toch ergens iets knelt, dat er ergens een behoefte wordt onderdrukt die zo zijn uitweg zoekt. Het is dus ook DE kans om wat te leren over je eigen eetgedrag of zorg voor jezelf.
Daarom vond ik de tip van @liefdewijs ook eigenlijk de mooiste: accepteer dat je de eetbui hebt. Dan kan er iets nieuws ontstaan. Dankjewel @liefdewijs! En alle anderen!
Mijn eerdere reactie via Mindz:
Angele Bakker – (2010-08-25 10:40)
Hoi Rita,
Dank voor je mooie reactie, geweldig hoe mensen meedenken en hoe zo’n blog kan ontstaan. Vond het zelf erg leuk om het zo te maken, heb soms het idee dat ik zelf allerlei artikelen moet bedenken, maar op deze manier wordt het gecreëerd.
Het gaat om nieuwsgierig zijn wat de eetbui je wilt ‘zeggen’ en inderdaad acceptatie is een belangrijk aspect. Mensen willen vooral GEEN eetbui, maar alles wat je niet wilt, komt des te harder terug.