Omdat het een super effectieve manier is om jouw kennis over te brengen. Het is algemeen bekend dat je kennis en informatie opdoet door het lezen van een boek, maar in de hedendaagse maatschappij is het vinden van rust en tijd om een boek te lezen nogal een uitdaging. De podcast is daarom een uitkomst.

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een audiofragment zoals bijvoorbeeld een gesprek, een interview, uitleg over een onderwerp, een monoloog, een groepsgesprek of een mini-documentaire waar je naar kunt luisteren. Belangrijk om te weten is dat een podcast verschillend is van een luisterboek of een radioprogramma. Daar luisteren mensen namelijk naar om geëntertaind te worden. Een podcast zet men op om iets op te steken.

Voordelen van een podcast

Veel onderwerpen

Podcasts zijn weer hip. Als ik op iTunes of Soundcloud kijk, kan ik genoeg interessante onderwerpen vinden waar ik naar wil luisteren. Je hebt dus op relatief makkelijke wijze toegang tot allerlei thema’s die jij, maar ook jouw klant, interessant vindt.

Combineren van activiteiten

Audio wordt steeds populairder omdat mensen meerdere activiteiten in hun tijd willen stoppen. Het voordeel van audio, en dus van een podcast, is dat je het kunt luisteren en tegelijkertijd iets anders kan doen zoals koken, autorijden of hardlopen. En mensen blijken dat ontzettend fijn te vinden.

Scherm-moe

Daarbij zijn mensen scherm-moe geworden de afgelopen jaren. Het eindeloos moeten lezen, scrollen, klikken, of video kijken… Het is vermoeiend voor lichaam en geest.

Goedkoop

En voor de maker van de podcast is het fijn dat het weinig geld kost op een podcast te maken en te publiceren. Het is een voordelige vorm van delen van informatie.

Inzetbaarheid van een podcast

Naast alle voordelen, heeft een podcast legio mogelijkheden voor content. Reportages, hoorcolleges, interviews, gesproken columns, verhalen, documentaires, gesprekken, tips geven, kennis delen, discussie voeren, en gedachten delen. Alles is toegestaan voor een podcast. Allerlei content, en de manier waarop je die content presenteert, is geschikt voor het uitwisselen van informatie. Naar mijn idee een prachtig medium dat jouw bedrijf ten volle kan ondersteunen in het overbrengen van jouw boodschap.

Kan iedereen een podcast beginnen?

Iedereen die het wil, kan een podcast maken. Wat je nodig hebt is een open blik en zin om er iets van te maken. Presenteren kun je leren, maar je moet er ook niet te zwaar aan tillen. Als het verhaal of gesprek goed is- dus niet te langdradig-, en je hebt een beetje gevoel voor intonatie, dan komt het vanzelf goed door te oefenen.

Wil jij zelf een podcast starten?

In mijn nieuwe VIBE club kun je de cursus podcast starten volgen. Blijf op de hoogte, door je aan te melden voor de nieuwsbrief.