Telefoonangst, belangst, stappenplan bang om te bellenEr zijn van die dingen die ik steeds maar uitstel, omdat ik er geen zin in heb, maar vooral omdat ik een drempel voel. Zo heb ik me al weken voorgenomen om twee telefoontjes te plegen. Maar steeds stel ik het uit… ‘geen zin’, ‘doe het morgen wel’, ‘nu te laat om te bellen’, en ga zo maar door?

Vanmorgen eindelijk mezelf een schop onder mijn kont gegeven en de telefoontjes gedaan. Wat een heerlijkheid, opluchting, trots op mezelf… Waarom zag ik er nou zo tegenop? De uitslag van de telefoontjes vind ik niet eens belangrijk, merk ik. Misschien komt er iets leuks uit, daar moet ik nog voor terugbellen. Ik weet nu al dat ik dan weer een drempel voel. Heb ik last van telefoonangst? Ik ben eens gaan googelen.

Wat is telefoonangst?

Telefoonangst is een vorm van sociale angst. Het gaat over de angst om voor schut te staan, bang voor commentaar, kritiek of afwijzing. Telefoonangst komt ook voor bij niet-onzekere mensen, omdat je via de telefoon veel non-verbale communicatie ontbreekt. Valt er een stilte dan lijkt deze eerder pijnlijk.

Stappenplan bij telefoonangst

Bedenk waarom ben je bang bent.

Gaat het om een soort telefoongesprek dat je voert, omdat je iets van iemand gedaan moet krijgen? Of omdat je bang bent om fouten te maken of het gesprek niet gaande te kunnen houden? Gaat het alleen om telefoontjes naar instanties of ook naar vrienden.

Ik ben niet zozeer bang voor de uitkomst of de afwijzing. Het lijkt bij mij te gaan om angst dat ik niet uit mijn woorden kom, dus een negatieve indruk maak. Alhoewel ik ook weet dat zodra ik in gesprek ben, dat ik prima kan praten en met gemak het gesprek gaande kan houden.

Voorbereiden

Schrijf de eerste zinnen die je wilt zeggen letterlijk op papier. Schrijf ook een tekst op papier die je inspreekt als je een voicemail krijgt.

belangst, stappenplan bang om te bellenBedenk eventueel antwoorden die de ander zou kunnen zeggen en welke reactie je hierop zou kunnen geven.

Bedenk vooraf wat de eventuele valkuilen zijn en bereid je daarop voor. Als je bijvoorbeeld veel te snel ja zegt, neem je dan voor dat je op een voorstel of vraagt antwoord ‘daar ga ik even over nadenken’.

Bedenk welk doel je wilt bereiken met het gesprek.

Zet alle punten die je wilt bespreken in een lijstje, zodat je deze tijdens het gesprek kunt afvinken.

Oefenen

Het helpt om het gesprek van te voren te oefenen. Vooral het eerste gedeelte van het gesprek in je hoofd (of met iemand anders) oefenen. Bijvoorbeeld:

Opening: Hallo, Goedemorgen/-middag/-avond, met [jouw naam].
Aanleiding van gesprek/Context: Ik heb een vraag over… / Ik bel naar aanleiding van… Eventueel vragen of je hier de juiste persoon voor aan de lijn hebt.
Gesprek: Luister naar het antwoord op je vraag, blijf ontspannen, kijk naar je lijstje en zorg dat je alle punten heb besproken.
Volgende stappen: Wat is het vervolg van dit gesprek? Wat zijn de afspraken? Noteer (vraag) de naam van degene met wie je gesproken hebt, als je dat niet van te voren wist.
Afsluiten: Herhaal wat er is besproken en afgesproken, bedank en sluit af.

Bellen

Zorg dat je niet gestoord kan worden.
Check eventueel of je gelegen belt, dat is wel zo vriendelijk. Met name bij 06-nummers.
DOEN. Geef jezelf die schop onder je kont of zet jezelf voor het blok. Even tegen jezelf praten en het telefoonnummer intoetsen. Hoe langer je het uitstelt, hoe lastiger het wordt. Bedenk je ook hoe fijn het is als je dit telefoontje hebt gedaan.

Tips

Kijk en luister eens hoe anderen telefoneren. Wat zeggen ze wel, wat niet, welke strategieën gebruiken ze, wat kun jij van ze leren?
Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dit van te voren te bedenken helpt vaak, want wat kan er eigenlijk gebeuren?
Hoe vaker je belt, hoe makkelijker het wordt. Dus blijven oefenen.

Heb ik telefoonangst?

Mensen die me kennen weten dat ik een gemakkelijke prater ben en zullen verbaasd zijn dat ik een drempel heb om te bellen. Telefoonangst wil ik het niet noemen, maar ik blijf nieuwsgierig naar wat het dan is… Het lijkt ook dat de drempel blijft, hoe vaak ik ook bel. Want altijd als ik bel, is het een prima gesprek. Maar zelf deze wetenschap verandert de drempel niet.
Gewoon maar accepteren dus en mezelf regelmatig een schop onder mijn kont geven!

Herkenbaar?

Wat vind jij van bellen, herken je de angst of de drempel? Ik hoor graag jouw mening.