Ik doe leuke dingen, heb veel vrijheid, eigenlijk heb ik alles wat ik zou willen. Maar toch mis ik iets. Een gevoel niet alles uit het leven te halen, dat ik meer te bieden heb en dit ook wil delen.

Het gaat om zingeving, ik wil niet dat mijn leven zinloos is, dat ik mijn tijd verdoe met dingen die er naar mij idee niet toe doen. Maar wanneer is een leven zinvol?  Is niet elk leven zinvol of is elk leven eigenlijk zinloos? Vragen waar ik me de laatste tijd veel mee bezig houdt.

Overvloed delen

 Ik voel me bevoorrecht om te kunnen leven zoals ik leef en tegelijkertijd voel ik dat ik wat terug moet/wil geven. Niet iedereen heeft het zo getroffen als ik, ik wil mijn overvloed delen. Maar hoe ga ik dat doen? In mijn werk heb ik altijd veel dingen weggegeven, maar dit werkte niet altijd zoals ik wilde. Bij bijvoorbeeld gratis cursussen deden sommige mensen mee omdat het gratis was, ze haakten vervolgens snel af omdat ze niet echt gemotiveerd waren.

Wat kan ik dan gaan doen om meer zingeving te ervaren? Ik bracht deze vraag in bij een brainstorm bij Work & Connect . Na een mooie brainstorm bleven er een aantal dingen hangen.

Wat is mijn Why?

De why is de reden waarom je de dingen doet. Voor mij gaat het om zijn wie je bent, je eigen vibe volgen. Mijn valkuil is dat ik het te snel in de vorm ga gieten. Ik wil er dan een programma omheen bedenken. De uitdaging is om mijn why echt te gaan voelen, zonder er iets mee te gaan doen.

De why is de reden waarom je de dingen doet

Connecting the dots

Terugkijken naar wat ik al heb gedaan en wat ik leuk vind. Wat doe ik nog steeds en wat me energie geeft . Als ik dat ga doen, dan ga ik zien wat de overeenkomsten zijn.

‘Aan staan’

Laatst voelde ik dat ik bij sommige dingen ‘aan’ ga (zie ook vorige blog ), dan voel ik energie, vind ik het leuk en kan ik niet stoppen. Eigenlijk hoef ik dus alleen maar te voelen waar ik op ‘aan’ ga.

Richten op wat er WEL is

Ik zie soms vooral wat er niet is en ik waardeer dat wat er wél is niet op waarde. Alles wat ik doe, is een soort vanzelfsprekend en doe ik heel gemakkelijk. Dat voelt dan niet als zingeving. Een mooi voorbeeld is mijn podcast vibe in crisis (en de vibe tour), dit vond ik gewoon leuk en de tour voelde als vakantie. Ik zie dan niet dat ik hiermee mensen inspireer, dat luisteraars en ook de geïnterviewden er iets aan hebben. Pas als ik hier even bij stil sta, dan voel ik dat dit ook met zingeving te maken heeft.

Voelen in het NU

En dit is voor mij de essentie, ik hoef het niet te zoeken in activiteiten of vorm, het gaat erom dat ik zie, ervaar en voel wat ik nu doe. Het gaat om het gevoel van binnen, want anders kan ik allerlei zingevende dingen gaan doen, maar voelt het nooit vervullend.

 

Mijn uitdaging voor komende tijd

Ik wil me richten op wat er WEL is. Dankbaar zijn. Genieten van de ruimte en dingen doen die ik graag wil. Verbinding is hierbij voor mij belangrijk.

 

 

Hoe vind jij jouw zingeving? Leuk als je reageert.