Vrouwelijke stripfiguren hebben onwerkelijke wespentaillesVorige week las ik een blog van Sanne van Oosten (programmamaker WOMEN Inc.). Zij schreef over een lezing van  onderzoeker Maya Gotz, daarin werd verteld dat hoofdpersonen uit tekenfilmseries uit maximaal 32% uit meisjes over vrouwen bestaan. Maar erger is dat deze vrouwpersonen onmogelijk slanke lichamen hebben.

Voor haar onderzoek maakte ze metingen van de schouder/taille-ratio (wespentaille) van vrouwelijke tekenfilmfiguren. Voor een mens is de slankste wespentaille 0,7. Wat bleek in tekenfilms valt 58% onder deze ratio van 0,7! Dan is er nog niet eens gekeken naar lengte van de benen en grootte van de borsten. De vrouwelijk tekenfilmfiguren die wel menselijke proporties hebben zijn de meeste alsnog slanker dan gemiddeld.

Sanne vraagt zich terecht af wat haar dochter hiervan gaat leren. Want deze lichamen zijn werkelijk onhaalbaar. Dit is niet het enige, ook op televisie, bladen, modeshows zijn voorbeelden van vrouwen die voor 98% van de vrouwen onhaalbaar zijn.

Het wordt tijd voor nieuwe initiatieven.

Er zijn al een aantal mooie initiatieven:

Heb jij nog meer voorbeelden van initiatieven of projecten die laten zien dat ELKE VROUW PRACHTIG IS

Bron: Sanne van Oosten – Programmamaker WOMEN Inc. en Onderzoek Maya Gotz