Ik ontmoette Maria op het Permanent Beta Festival, we raakten in gesprek en ik was gelijk geboeid door haar verhalen over hoeveel afval er op de wereld is en hoe wij hier anders naar kunnen en moeten kijken. Gelukkig wilde Maria hier zelf meer over vertellen. Klik hier voor de video of luister hier naar alleen audio.

vibe-met-maria-koijck afval, kunst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria liep mee als fotograaf met de ontwikkelingsorganisatie “Save the Children” door de krottenwijken van Freetown, ze kon de opgedane indrukken en beelden maar niet kwijtraken. Sindsdien wijdt ze haar beeldende werk aan bewustzijnsontwikkeling over de consequenties van zwerfafval voor onze aarde.maria-koijck-zwaan kunst, afval

Terug in Nederland, besloot ze een beeld te maken van plastic flessen. In twee maanden tijd heeft ze 1500 flessen geraapt tijdens haar fietstochtjes naar haar werk  en zo ontdekt ze dat de plastic soep niet alleen een Afrikaans probleem is maar dat het begint bij je eigen voordeur.”

Maria heeft prachtige projecten gedaan met afval, zie hier bijvoorbeeld haar filmpje over een zwaan van 15.000 PET-flessen. Haar motto “hoe groter, hoe beter”.

Afval bestaat niet, het is materiaal wat je kunt hergebruiken. Als je het afvalt maar scheidt en naar de goede plek brengt.

 

Meer over Maria:

http://www.mariakoijck.com/