Harry Gras is een inspiratiebron voor mensen die in de bemoeizorg (psychiatrie) werken. Hij werkt niet volgens protocollen, hij laat iedereen weten dat hij de moeite waard is. Hij is er gewoon, wat iemand ook doet. Hij verrast en verwonderd.

Het interview met Harry was zo boeiend dat we maar liefst 52 minuten aan het kletsen waren, vandaar dit VIBE interview in twee delen. Hier deel 1 (excuses voor het achtergrond geluid), klik hier voor audio-opname.

Hier vind je deel 2

Vibe met Harry Gras verslavingszorg, fact, inspiratie, passie, vibe

Meer over Harry Gras:

Harry Gras, Teamleider bij Forensisch ACT team Altrecht en eigenaar van Bureau Harry Gras. Hij geeft les en geeft trainingen in o.a. de-esalerend werken, ‘motiverende gespreksvoering’ en ‘crisis in de OGGz’.

Samen met zijn compagnon Rokus Loopik organiseert hij Consumerrun reizen naar New York, Boekarest en Frankrijk. Ze geven trainingen in België, Montenegro, Roemenië en Moldavië en binnenkort in India.

Wat is F-ACT?

F-ACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het is een bewezen effectieve werkwijze, waarbij in multidisciplinair teamverband geestelijke gezondheidszorg wordt geboden. Het gaat hierbij om ambulante, wijkgerichte zorg: rehabilitatie, crisiszorg, behandeling en hulp bij herstel door verschillende mensen die in één team samenwerken, het F-ACT-team.

Problemen waar klanten tegenaan lopen: verslaving, schulden, geen normale huisvesting, relatieproblemen, werkloosheid, eenzaamheid, verstandelijke beperkingen, laagopgeleid. Psychiatrische problemen zijn bijna altijd aanwezig, maar als die al te behandelen zijn, vormen de overige problemen daarvoor wel een fors obstakel.

Goede resultaten van F-ACT

Uit onderzoek van de politie Utrecht blijkt dat de overlast van 25 van de zwaarste forensisch-psychiatrische patiënten uit de regio spectaculair is afgenomen. In 5 jaar tijd daalde het aantal politiecontacten van 377 naar 56 per jaar, meer dan 6 keer zo weinig. Dit komt mede door het team van Harry Gras. Kijk hier naar het item van EenVandaag.

Harry Gras op Linkedin
Op de pagina VIBE vind je alle andere interviews. De video’s zijn ook te zien via het Youtube kanaal en de audio bestanden vind je terug op Hearthis.at.