Producten met veel verzadigd vet extra belasten om de gezondheid te stimuleren. Het lijkt een goed voorstel, maar is dit ook zo? In Denemarken wordt een jaar na de invoering, de vet-taks al weer teruggedraaid. De vet-taks heeft daar geleid tot extreem hoge prijzen en veel Denen weken uit naar Duitsland om daar goedkoop voedsel in te slaan.
Gebleken is dat de eetgewoonten van de Denen door de vet-taks niet zijn veranderd. Ook de aangekondigde belasting op suiker in voedingsmiddelen komt er niet.
Lastige discussie
Ook in politiek Nederland heerst nog steeds de vraag wat nou werkelijk helpt in het bestrijden en voorkomen van overgewicht. Het duurder maken van ongezonde producten lijkt mij in sommige gevallen niet zo’n slecht plan. Laatst heb ik me erover verbaasd dat ik voor een euro een pak met tien frikandellen kan kopen. Als je dat afweegt tegen de prijs van groenten, is voor sommige mensen de keuze snel gemaakt.
Het goedkoper maken van groenten en fruit heeft naar mijn idee meer effect. Zoals Paul Rosenmöller in het convenant Gezond Gewicht aangeeft; ‘We moeten de gezonde keuze makkelijker maken’. Deze keuze wordt nou eenmaal makkelijker als het je minder kost.
Effectieve aanpak
De meest effectieve aanpak voor het terugdringen van overgewicht zit naar mijn overtuiging nog altijd in een gedragsmatige aanpak. Dus geen pillen tegen het hongergevoel, geen maagverkleinende operaties, maar een aanpak die zich richt op de oorzaak van het eetgedrag. Met als beginvraag: ‘Waarom eet je als je geen honger hebt?’