In de serie Mijn weg

Een uitspraak van Eckhart Tolle:

‘De situatie veroorzaakt jouw lijden niet, jouw verzet er tegen doet dit.’

 

We denken dat we lijden door wat ons overkomt. Maar is dat zo? Natuurlijk zijn er situaties die moeilijk zijn, die ons verdriet doen. Maar lijden heeft naar mijn idee te maken met in situaties blijven hangen. Kijk maar eens om je heen hoe anders mensen reageren op pijnlijke situaties. De een verdrinkt in zijn verdriet, terwijl de ander er krachtig door wordt. Dezelfde situatie, maar andere reacties.

 

Verzetten heeft geen zinStop-met-streven

Verzetten tegen wat is heeft geen zin, integendeel. Het kost enorm veel strijd en energie.  Het niet willen voelen van pijn of verdriet, zorgt juist voor enorm veel pijn en verdriet.

 

Maar soms is het zo logisch om je te verzetten, je wilt de dingen anders dan ze zijn. Ik vind het namelijk hoog tijd dat ik weet wat ik wil, welke kant ik op moet. Maar dat is mijn verstand, mijn willen die ongeduldig is. Ik voel dat het steeds duidelijker wordt, het gaat om vertrouwen dat alles precies komt zoals het hoort te komen.

De uitdaging is voor mij te blijven zijn bij wat is. Gewoon hier te zijn en steeds voelen  wat klopt.