Verbijstering door documentaire Zembla ‘Slank in één dag‘.
In Zembla van vrijdag 11 november 2011 aandacht voor maagverkleinende operaties. Ze gebeurden steeds vaker en zijn niet zonder risico en patiënten moeten daarna alsnog levenslang op dieet.
De mensen die aan het woord kwamen waren eetverslaafd en kiezen of hadden gekozen voor een maagverkleinende operatie.
Maar is een operatie een oplossing?
Een vrouw vertelde dat ze constant in gevecht is met zichzelf. Ze weet dat ze niet moet eten, maar ze doet het toch. De wil om te eten is te groot. Na de operatie heeft ze al verschillende ongezonde producten gegeten en lijkt ze blij te zijn dat dit lukt. De reporter is weinig begripvol en heeft geen idee wat het is om eetverslaafd te zijn. Ze zegt tactloos ‘je moet die troep laten staan’. Maar hier gaat het juist om!
De operatie verandert het lichaam, maar niet de geest!
Het lichaam kan het vele eten niet meer aan, maar de geest wil nog steeds eten. Dit zorgt ervoor dat mensen ook na een operatie weer aankomen. De arts vertelt dat patiënten ongeveer een kwart van hun gewicht verliezen. Is een operatie het dan wel waard?
Jaap Seidell zegt heel duidelijk dat het bij extreem zware mensen die alles hebben geprobeerd een laatste oplossing kan zijn. Maar nu lijkt het alsof dit de uitweg is voor iedereen die te zwaar is. Het is een operatie met vele risico’s. Niet alleen tijdens de operatie, maar ook daarna. Jaap Seidell zegt dat je levenslang gedwongen op dieet moet en er een voortdurende controle is, omdat de kans op voedings- en vitaminetekorten erg groot is. Logisch lijkt me, ze halen het grootste stuk van je dunne darm weg en daarmee dus ook het grootste deel van de functies van de dunne darm.
Geschokt was ik door de actie van het slotervaartziekenhuis, die reclame maakt om maar zoveel mogelijk patiënten een operatie aan te praten, zij lieten een maagverkleining live zien in het Tuschinski theater. Hoe meer operaties hoe meer geld. Ook de obesitaskliniek lijkt te maken te hebben met een belangenverstrengeling, omdat aandeelhouders graag zien dat er zoveel mogelijk mensen geholpen worden en hierbij lijkt de aanpak of het resultaat van ondergeschikt belang. Een erg kwalijke zaak!
Maagverkleinende operaties kunnen in uiterste gevallen een hulpmiddel zijn, maar uiteindelijk gaat het erom dat patiënten hun verslaving onder ogen zien en hierbij begeleiding en behandeling krijgen.