te-zwaarIn 2010 had ik een consult bij een natuurgeneeskundig arts. Hij begon met een vragenlijst, waarin mijn ziektegeschiedenis besproken werd. Natuurlijk kwam ook mijn lengte en gewicht aan de orde. Waarop de arts zei ‘dat is wel een beetje te zwaar’.

Tja, dat moet je niet tegen mij zeggen, dat is een hele verkeerde opmerking. Ik antwoordde dat ik prima op gewicht ben en helemaal niet te zwaar. Ik heb hem uitgelegd dat ik van mening ben dat iedereen geboren wordt met een natuurlijk gewicht. Mijn natuurlijke gewicht is 5/10 kilo zwaarder geworden doordat ik verschillende diëten hebt gevolgd. Ik ben nu op mijn natuurlijke gewicht, ik blijf heel gemakkelijk stabiel en heb een gezond eet- en beweegpatroon.
Hij was het, tot mijn verbazing, opeens wel met mij eens. Hij vertelde zelfs dat ik die extra kilo’s nodig had voor de verbranding.

Ik kan me boos maken op artsen en gezondheidsdeskundigen die veel te makkelijk tegen mensen zeggen ‘u bent te zwaar’ of ‘u zou moeten afvallen’. Natuurlijk brengt overgewicht gezondheidsrisico’s met zich mee. Naar wat kilo’s te zwaar is gezonder dat de hele tijd schommelen in gewicht.

Het is belangrijk om te bekijken waarom iemand overgewicht heeft, wat is de reden/oorzaak en hoe kan iemand op een gezonde manier eventueel wat kilo’s kwijt. Het gaat namelijk niet alleen om te zwaar zijn, gezondheid gaat ook over gezond eten, bewegen, positief zijn, een ondersteunend netwerk hebben en zinvol leven. Deze aspecten spelen een grote rol in het gezond ouder worden.

Hopelijk denken deskundigen nu wat langer na, eer ze een opmerking maken over overgewicht en afvallen. Want ik kan zo’n opmerking makkelijk weerleggen, maar veel mensen nemen zo’n opmerking aan en starten met het zoveelste dieet. Met het gevolg dat ze wel afvallen, maar een jaar later zwaarder te zijn dan voor ze begonnen met het dieet. Het gaat om langzaam patronen en gewoontes veranderen en aan de slag met de oorzaak van het overgewicht, pas dan kan er echt iets veranderen.

© Nooitmeeropdieet.nl