Soms overvalt je het gevoel NU te moeten eten, je wordt onrustig en kan nergens anders aan denkeneetbui-stoppen dan aan eten. Vaak zijn het stemmen in je hoofd die je zeggen dat je NU moet eten, terwijl een andere stem vertelt je dat dit niet goed is, dat je wilt afvallen dus niet mag eten. Zo gaat de tweestrijd in je hoofd door, tot er één stem wint. Vaak is dit de stem van het moeten eten.

Hoe kun je weerstand bieden aan deze stem, hoe kun je vaker luisteren naar de stem die wilt dat je gezond leeft en eet. Hier volgen een aantal tips om een eetbui te stoppen of te voorkomen.

Op zoek naar de oorzaak.
Het gevoel van NU moeten eten komt niet voort uit een hongergevoel en het komt ook niet zomaar in je op. De behoefte aan eten of een eetbui komt ergens vandaan. Ga op zoek naar jouw oorzaak, wat voel je, wat denk je, wat doe je, wat is er gebeurd. Noteer steeds als je de neiging hebt om een eetbui te krijgen wat er in je omgaat. Bekijk ook na de eetbui of je terug kunt halen wat de oorzaak was. Op den duur ga je de patronen zien en ontdek je door welke oorzaken jij wilt gaan eten.

Geen dieet
Diëten zorgen ervoor dat je zin krijgt in alles wat niet mag. De beperking van een dieet houdt je enige tijd vol, maar uiteindelijk ga je een keer voor de bijl, met als gevolg dat je alles gaat eten wat je jezelf al die tijd had ontzegd.
Sta jezelf toe alles te mogen eten, maar alleen als je er zin in hebt, van geniet en stopt als je voldoende hebt gehad. Het kost tijd om dit te leren, maar uiteindelijk kun je bewuster kiezen en overeet je jezelf niet meer.
Ga ook na een eetbui niet compenseren, pak direct je eetpatroon weer op en sla geen maaltijden over.

Uitstellen
Van uitstel komt afstel en in sommige gevallen lukt dit ook met een eetbui. Probeer de eetbui steeds 5 minuten uit te stellen, als het echt niet meer lukt dan mag je eten. Probeer ook tijdens het eten pauzes in te lassen, dit kan helpen om de eetbui te stoppen.

Afleiding
Ga iets anders doen, zorg dat je uit de situatie gaat. Ga even naar buiten, bel iemand op, schrijf het van je af, neem een douche, poets je tanden. Ga iets doen dat niets met eten te maken heeft.

Ga de confrontatie aan
In sommige gevallen is afleiding niet voldoende, want de behoefte om te eten blijft aanwezig. Je kunt dan wel een wandeling maken, maar als je terug komt heb je nog steeds zin in eten. Probeer dan de confrontatie aan te gaan, ga zitten met ‘jouw drang om te eten’. Voel wat je in je lichaam gebeurt, hoe voelt de behoefte om te willen eten, waar zit dit gevoel, wat wil dit gevoel je zeggen. Dit kan heel beangstigend zijn en de behoefte om te eten kan heel groot zijn of worden. Probeer steeds wat langer te zitten en te onderzoeken. Want op deze manier ga je echt ontdekken waar de eetbuien voor jou voor staan. Om vervolgens werkelijk met de oorzaak aan de slag te gaan en eetbui voorgoed achter je te laten.

Wil je meer ondersteuning om jouw eetbuien te overwinnen. Doe mee met de e-cursus Licht over Gewicht