Vanavond zocht ik op google naar ‘passie en inspiratie’. Ik kwam terecht bij VIA Survey of Character Strengths. De tekst bestond uit 20 pagina’s, met uiteenlopende vragen. De test ging over 24 verschillende soorten karaktereigenschappen. Door middel van de test kon je dan zien wat jouw top eigenschappen of kwaliteiten zijn. Ik was benieuwd naar de uitslag.

 

Mijn top kwaliteiten

Naar eigen inzicht vertaald in het Nederlands.

 

Humor en speelsheid

Je wilt graag lachen en plagen. Een glimlach brengen bij andere mensen is belangrijk voor je. Je probeert de lichte kant van alle situaties te zien.

Fijn om dit te lezen in het jaar dat ik mag spelen.

 

Vergeving en genade

Je vergeeft degenen die je iets aangedaan hebben. Je geeft mensen altijd een tweede kans. Je uitgangspunt is barmhartigheid en geen wraak.

Deze had ik niet zien aankomen, ik zie mezelf wel als vergevingsgezind, maar had dit niet als één van de top 5 verwacht.

 

Vermogen om lief te hebben en bemind te worden

Je waardeert belangrijke relaties met anderen, in het bijzonder die waarin delen en zorgen belangrijk zijn. De mensen die voor jou het belangrijkst zijn, zijn dezelfde mensen voor wie jij ook belangrijk bent.

Liefde en vriendschap staat inderdaad hoog op mijn lijst. Fijn dat dit wederkerig blijkt.

 

Creativiteit, vindingrijkheid en originaliteit

Het bedenken aan nieuwe manieren om dingen te doen is een cruciaal onderdeel van wie je bent. Je bent nooit tevreden met iets doen op de gebruikelijke wijze als er een betere manier mogelijk is.

Ik heb inderdaad ideeën in overvloed, het is voor mij belangrijk om mijn creativiteit en ideeën om te zetten in daden.

 

Nieuwsgierigheid en interesse in de wereld

Je bent nieuwsgierig naar alles. Je stelt altijd vragen en vind  alle vakken en onderwerpen fascinerend. Je houdt van exploratie en ontdekking.

Nieuwsgierig ben ik wel, maar toch echt alleen naar de dingen die mijn interesse hebben. Ik kijk b.v. nooit het nieuws…Ik ben namelijk vooral geïnteresseerd in positief nieuws.

 

authentic happiness

In de tekst kun je ook de andere 19 kwaliteiten zien. Liefde voor leren en dankbaarheid stonden bij mij ook heel hoog. Die herken ik zelf ook wel. Onderaan stonden toewijding en doorzettingsvermogen, dit heeft vooral te maken dat ik dingen vaak niet afmaakt. Als laatste waardering van schoonheid, die klopt wel, ik vergeet vaak te genieten van de natuur, kunst of cultuur.

 

Wat kan ik ermee?

De test laat geen verrassend beeld zien. Maar het helpt me om een aantal belangrijke eigenschappen mee te nemen in het zoeken naar mijn nieuwe weg:

Humor, creativiteit, vindingrijkheid en nieuwsgierigheid.

De belangrijkste uitdaging voor mij is het gewoon te gaan DOEN! Ik heb heel vaak ideeën in mijn hoofd die me leuk lijken, maar ergens laat ik me tegenhouden om er echt mee aan de gang te gaan.

Dit wordt dus mijn uitdaging voor de komende tijd, ik ga van alles uitproberen!

 

 

Ook de test doen? https://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/home

Klik op Questionnaires en vervolgens op VIA Survey of Character Strengths