Tennisles is eigenlijk gewoon persoonlijke ontwikkeling. Hoe bijzonder is het om te merken dat alles wat ik in tennis doe of leer ik ook in mijn persoonlijke leven kan gebruiken. Veel meer dan met voetballen is tennis een spiegel van hoe ik in het leven sta.

Niet zo hard mijn best doen

Willen winnen zit in mijn hele systeem, dus doe ik erg mijn best. Met voetbal werkt dit vaak wel, maar met tennis werkt dit tegen me. Ontspannen slaan en de kracht uit de zwaai halen in plaats van alle kracht uit mijn arm halen. Een bal hard willen slaan lukt niet als ik heel erg veel kracht ga zetten.

En zo is het ook met mijn werk of andere dingen die ik wil bereiken. Hoe harder ik mijn best doen hoe minder het lukt.

Met een lach op mijn gezicht

Aansluitend op het vorige punt helpt het om een lach op mijn gezicht te hebben tijdens het tennissen. Dan ga ik minder mijn best doen en heb ik meer plezier. Soms kan ik in een wedstrijd of training zo ontzettend gefrustreerd raken dat het niet lukt, terwijl ik toch echt tennis omdat ik het leuk vind.

En alles is eigenlijk leuker met een lach op je gezicht.

In balans de bal slaan

In mijn enthousiasme gooi ik soms mijn hele lichaam in de bal, sla ik de bal in de loop of sta op één been. Mijn balans is zoek en dat komt mijn tennisspel niet ten goede. Mijn tennisleraar vertelde dat hij deze onbalans ook in een interview hoorde. Ik snapte wat hij zei, ik heb vaak even tijd nodig om te ‘zakken’ om in het gesprek te komen. Alleen bij tennis heb ik de balans nog niet gevonden en dat heeft alles te maken met dat ik te graag wil

Geen fouten willen maken

In een training sla ik soms de mooiste ballen, maar zodra er een wedstrijd begint dat ben ik weer voorzichtig. Dan wil ik geen fouten maken en winnen. Hoe herkenbaar in mijn werk, ik durf soms dingen niet neer te zetten of te doen, bang dat mensen het niks vinden, dat ik geen aanmeldingen krijg of dat het mislukt…

Nooit gedacht dat tennis mij zoveel inzicht kan geven. Zou het ook zo zijn dat als ik in tennis dingen leer ik dit ook in mijn werk mee kan nemen? 

Andersom denk ik niet :-).