In Tegenlicht kwam Douglas Rushkoff aan het woord over hoe wij verleerd zijn in het NU te leven.
Een thema waar ik de laatste maanden volop mee bezig ben. Hij laat met mooie voorbeelden zien hoe we onszelf verliezen in de moderne technieken.
Door je gezicht te liften verdwijnt je gezichtsuitdrukking
Hij gaf een prachtig voorbeeld over een serie in Amerika over welgestelde vrouwen die steeds ruzie hebben. Hij vertelde dat dit komt omdat ze zoveel hebben laten liften dat ze hun echte gezichtsuitdrukking niet kunnen laten zien. Waardoor anderen hen verkeerd interpreteren en boos worden.
Dit is iets waar ik zelf nooit over had nagedacht. Dat klopt natuurlijk, vrouwen willen strak zijn, rimpels zijn uit den boze. Maar daarbij verdwijnt ook hun gezichtsuitdrukking. Wat mij zelf vaak opvalt is dat deze vrouwen alles lijken te hebben, een mooi lijf, uiterlijk, veel geld en genoeg vrije tijd en toch… lijken ze niet gelukkig!
Het perfecte voorbeeld dat geluk niet buiten jezelf te vinden is.
We staan altijd ‘aan’.
Rushkoff vertelt dat we altijd bereikbaar zijn, we dragen onze telefoon op onze huid en reageren direct op nieuwe berichten. We staan dus altijd aan. Herkenbaar, ook ik heb mijn telefoon vaak bij me en ben goed bereikbaar. Maar hij zei terecht: ‘Op het moment dat je met je telefoon bezig bent, ben je dus ergens anders’.
Ergens anders is nooit het geluk te vinden.
Menselijke aandacht
Volgens mij is de conclusie dat we behoefte hebben aan meer menselijke aandacht. Echt contact met elkaar, genieten van wat er NU is, in plaats van bezig zijn met verleden of toekomst.
Maar hoe doe je dat meer in het NU leven?
Laten we beginnen met de stap om als we bij elkaar zijn echt naar elkaar te luisteren en dan mag de telefoon best even op stil.
Heb jij tips, laat je reactie hieronder achter.
Tegenlicht – De herovering van het nu (Douglas Rushkoff)