De meeste mensen met overgewicht willen graag afvallen en slank zijn. Ze doen verwoede pogingen om aan hun eigen ideaalbeeld te voldoen. Mensen hebben het idee dat slank zijn het belangrijkste doel is, terwijl het in werkelijkheid draait om blij zijn met jezelf, jezelf accepteren en van jezelf houden.

Eten is een emotioneel probleem. Wanneer je je bijvoorbeeld niet lekker voelt (verdrietig, gefrustreerd, eenzaam of iets dergelijks) zoek je de oplossing in eten. Eten is de drugs die het probleem verlegt. Want nu ga je niet aan de slag met je niet lekker voelen, maar met het schuldig voelen dat je teveel gegeten hebt. Eten lijkt zo het probleem te zijn, maar het echte probleem ligt eronder. Je gebruikt eten om andere zaken niet te voelen of te ervaren, je laat je dus afleiden van je werkelijke probleem.

Waar ben ik hongerig naar?
Om definitief af te rekenen met je eet- of gewichtsprobleem is het belangrijk om je af te vragen ‘waar ben ik werkelijk hongerig naar?’ Bedenk eens wat je mist in je leven, waar heb je behoefte aan, waar word je blij van. Doe je de dingen die bij je passen, waar je gelukkig van wordt?
Op deze manier zul je de werkelijke reden of oorzaak van je eetprobleem ontdekken. Vul je zelf niet langer met eten, maar vervul je leven.

Richt je niet op de kilo’s
Ga niet aan de slag met hoeveel je zou willen afvallen of hoeveel je zou moeten wegen. Stel jezelf het doel dat je gezond, sterk en fit wilt zijn. Richt je vooral op lief zijn voor jezelf en je lijf.
Wanneer jouw doel is een bepaald gewicht te bereiken dan lukt het in veel gevallen niet en zelfs wanneer het wel lukt zul je ontdekken dat je hiermee niet het werkelijke probleem hebt opgelost.

Wees lief voor je lijf en wees dankbaar voor wat je lichaam voor je doet, je gegeven heeft. Je hebt maar één lichaam, wees hier zuinig op.
Wanneer je genoeg van jezelf houdt, ga je goed voor jezelf zorgen. Maak jezelf tot prioriteit en zet jezelf op nummer 1. Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf kunt zorgen.

Maak tijd vrij
Jezelf en je gezondheid op nummer 1 zetten betekent tijd vrijmaken om dingen te doen die goed voor je zijn. Maak tijd voor sporten, ontspannen en bewust eten.
In de huidige tijd willen en doen we veel, we hebben een goede baan, een gezin, hobby’s, een druk sociaal leven enzovoort. We leven vaak op de automatische piloot en staan weinig stil bij hoe het echt met ons gaat.
Maak elke dag minimaal een half uur vrij om met jezelf bezig te gaan. Om te sporten, te ontspannen, te overdenken wat je wilt, of bezig te zijn met dingen waar je echt blij van wordt.
Stel je doelen en blijf op jouw weg.

Heb je lijf lief
Leer om je lijf lief te hebben, te waarderen en te respecteren. Bedenk eens waar je lijf je al heeft gebracht. Je bent druk, eet te veel, zorgt niet goed voor je lichaam en jezelf, maar toch blijft je lijf je trouw. Je hart klopt, je spieren werken en je lichaam werkt voor jou.
Verwaarloos jezelf en je lichaam niet langer en houd met heel je hart van je lijf.
Want het gaat niet om hunkeren naar eten, maar om hunkeren naar liefde.

Artikel geïnspireerd op teksten van Oprah.