Waarom vergelijken we onszelf steeds weer met anderen? En dan meestal met anderen die beter, mooier, succesvoller, rijker zijn.  We weten dat we het doen, maar toch lukt het niet om het niet te doen. 

Dit onderwerp kwam afgelopen dinsdag voorbij op de Vibes co-werk dag. Het gaat vooral om jezelf waarderen, zodat het niet uitmaakt wat de ander van je vindt. Maar dan klinkt makkelijker dan het is, want wat als je dit niet zo voelt. Hoe kun je stoppen met vergelijken.

Vergelijken heeft geen zin

Ieder mens is uniek en heeft een eigen geschiedenis. Je kunt jezelf nooit met iemand anders vergelijken, want je weet ook helemaal niet hoe iemand echt is. Dat is al lastig om dit van jezelf te zien. Je ziet de wereld door jouw ogen en je kan de wereld nooit door de ogen van iemand anders zien. Dus het externe plaatje wat je van iemand ziet, zegt niks over hoe iemand is. 

Osho Zen – Comparison

Onderstaande kaart uit Osho Zen Tarot laat mooi zien hoe zinloos het is om te vergelijken.  

Wie heeft je toch verteld dat de bamboe mooier is dan de eik of dat de eik meer waard is dan de bamboe? Denk je dat de eik net als deze bamboe een holle stam had willen hebben?

Is de bamboe jaloers op de eik omdat hij groter is en zijn bladeren in de herfst verkleuren? Het idee dat twee bomen zich met elkaar zouden vergelijken lijkt belachelijk, maar wij mensen hebben er kennelijk moeite mee deze gewoonte te doorbreken.

Laten we eerlijk zijn, er is altijd iemand die mooier is, begaafder, sterker, intelligenter of ogenschijnlijk gelukkiger dan jij. En omgekeerd zijn er altijd mensen die in al deze opzichten voor je onderdoen. Je komt er niet achter wie je bent door jezelf met anderen te vergelijken, maar door te kijken of je zo goed je kunt je eigen mogelijkheden waarmaakt.

Door te vergelijken ontstaat minderwaardigheid en meerderwaardigheid. Als je niet vergelijkt, zijn alle minderwaardigheid en alle meerderwaardigheid verdwenen. Dan ben je, dan ben je er gewoon. Een kleine struik of een grote hoge boom – het maakt niet uit; je bent jezelf.

Je bent nodig. Een grashalm is even nodig als de grootste ster. Zonder de grashalm zou God minder zijn dan hij nu is. Deze roep van de koekoek is even nodig als een Boeddha; de wereld zou minder zijn, minder rijk zijn als deze koekoek verdwijnt.

Kijk eens om je heen. Alles is nodig en alles past in elkaar. Het is een organische eenheid: niemand is hoger en niemand is lager, niemand is meerderwaardig en niemand is minderwaardig. Iedereen is onvergelijkelijk uniek.

Vergelijken zegt alles over jou

Onderzoek eens wat jou opvalt bij anderen. Op welke gebieden vergelijk jij jezelf met anderen en wat zegt dit over jou? Wat je bij de ander ziet, zegt namelijk alles over jezelf. De eigenschappen die je bij een ander ziet, heb jij zelf ook, anders zouden ze je niet opvallen. Maar misschien zou je deze eigenschappen meer of anders willen laten zien. Draai het eens om en zie jouw vergelijken als een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. 

Jij loopt je eigen pad

Ieder loopt zijn/haar eigen pad, wees blij met jou pad. Bij jou gaan sommige dingen misschien sneller of langzamer, het maakt niet uit. Kijk naar wat er goed gaat, waar je blij mee bent. Laat je inspireren door anderen.

Probeer niet te stoppen

Met iets stoppen is heel lastig, juist als je iets niet meer wilt, gaat het heel erg opvallen dat je het nog wel doet. Dus neem jezelf niet voor om te stoppen met vergelijken, maar wees je bewust als je vergelijkt dat dit een leermoment is. Probeer dankbaar te zijn voor dit moment, omdat je ziet dat je er nu iets anders tegenover kunt zetten. Omdat het je inzicht geeft in jezelf en de mogelijkheid geeft om jezelf meer te waarderen.

 

Welke tips heb jij om te stoppen met vergelijken

Leuk als je reageert!