Professionals werken nog vaak met eetschema’s en met het tellen van calorieën. Maar is dit nodig? Moet je een cliënt meten en wegen om resultaat te boeken? Naar mijn mening is dit niet nodig en werkt het zelfs averechts.

Als de weegschaal stilstaatdieten werkt niet

Als je wilt afvallen, ben je vaak gefocust op kilo’s. In het begin gaat afvallen vaak voorspoedig: je valt af, ziet resultaat en bent gemotiveerd. Totdat het cijfer op de weegschaal even stilstaat, je bent teleurgesteld en snapt niet zo goed hoe dat kan. Je motivatie wordt minder en je houdt je wat minder strak aan je plan.

Gevolg: je gaat met lood in de schoenen naar je coach, omdat je je falen niet graag op de weegschaal wilt terugzien.

Het cijfer op de weegschaal zegt niet veel

Maar afvallen gaat over zo veel meer dan alleen het cijfer op de weegschaal. Mensen die snel afvallen, komen in de meeste gevallen ook weer snel aan. Dus snel resultaat kan wel even fijn voelen, maar eigenlijk is het veel beter als de kilo’s er langzaam af gaan.

Als mensen meer gaan sporten en spieren opbouwen, kan het zijn dat ze in kilo’s niet afvallen, maar wel strakker worden. En ook dat kun je wel meten, maar dan hang je het resultaat weer op aan getallen.

Werken aan innerlijk geluk

In de kern gaat het natuurlijk over hoe iemand zich voelt, van binnenuit. En of iemand ontspannen met eten omgaat en niet meer de hele dag aan eten denkt. Eetschema’s, meten en wegen richten zich op de buitenkant. Maar lekker in je lijf en gelukkig zijn gaat over zelfbeeld en lichaamsbeleving. Ik werk met alleen maar PRACHTIGE vrouwen, het grote probleem is alleen dat zij dit ZELF niet zien.

Ik hoop werkelijk dat steeds meer professionals leren om naar de gedragsmatige kant te kijken: cliënten begeleiden naar een positiever zelfbeeld en naar het lekkerder in hun lijf zitten. Dan wordt afvallen minder zwaarwegend en juist daardoor zoveel makkelijker.