Zaterdag 23 juli kwam ik na een lange busreis en een taxiritje aan in Humpolec. Een dorpje met zo’n 8 huizen in de middle of nowhere. De ontvangst was hartelijk en er stond lekker eten te wachten. Bij het kampvuur een voorstelrondje, een groep van 33 mensen, met ieder zijn eigen verhaal, waarom hij of zij de stilte opzocht.

De reden van mijn deelname is dat ik erg geraakt was door het boek ‘Spoedcursus Verlichting’ van Tijn Touber. Dit boek legt in duidelijke, heldere taal uit dat we allemaal eigenlijk al verlicht zijn. We zijn van nature helemaal heel, maar zijn dit door alles wat we mee hebben gemaakt vergeten. We hoeven alleen maar terug te keren naar onze werkelijke IK.

Hij schrijft in zijn boek ‘je hebt gedachten en emoties, maar je bent ze niet’. Dit is een zin die ik in mijn werk ook veel gebruik. Mensen
met eetproblemen hebben vaak obsessieve gedachten over eten, ze krijgen eten niet uit hun hoofd. Door achter deze gedachten te gaan staan, kun je zien wat er gebeurt en hoef je er niet aan toe te geven.

Ik nodigde Tijn Touber uit voor de Anti Dieet Dag op 6 mei jl. En tot mijn grote vreugde zei hij JA. De lezing was geweldig. Hij heeft de zaal geraakt en ontroerd met zijn verhaal.

Hieronder het filmpje over de lezing van Tijn Touber op de Anti Dieet Dag.

De stilte spreekt

De stilte retraite werd begeleid door Tijn en Kris Touber en de locatie is van Ilona Boterweg.

De volgende ochtend na het ontbijt en voor de wandeling, laat Kris de stilte beginnen.

 

kris touber stilte retraiteBij het wandelen valt me ineens op dat ik zoveel gedachten heb. Gek eigenlijk, ik heb de dagen daarvoor alleen in Praag gewandeld en nu valt het me opeens op. In het begin heb ik erg veel last van deze gedachten. Naarmate de wandeling zwaarder wordt – we klimmen vrij stijl omhoog worden mijn gedachten door het lopen in beslag genomen. Het is ook wel lekker om niks te hoeven zeggen. Niet te bedenken naast wie ik zal gaan lopen en wat ik zal zeggen.

Inspiratielessen

Elke ochtend en ook vaak ‘s avonds krijgen we inspiratie van Kris en Tijn. De eerste les gaat over gedachten; je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Deze kende ik al en heeft me veel gebracht. Al blijf ik het moeilijk vinden om achter mijn gedachten te gaan staan. Hoe doe je dat? Ik probeer mijn gedachten te observeren, probeer te zien wat ik denk en waar dit over gaat. Ik kan er nog niet echt een patroon in vinden, ik denk vaak praktische dingen, of over dingen die gebeurd zijn, maar ook over de toekomst. Ik zie niet echt een patroon dat ik bijvoorbeeld veel meer in het verleden of de toekomst zit. Ik kan wel zien dat veel gedachten eigenlijk vrij nutteloos zijn.

DEEL 2

Hoe meer je onthecht bent, hoe beter je kunt verbinden. Dit klinkt paradoxaal en dat is het ook. Maar het klopt, uit angst wil je van alles vasthouden, maar dat is niet mogelijk. Ik vind het vaak erg moeilijk om afscheid te nemen, wil graag dat het blijft zoals het is. Maar dat is natuurlijk nooit mogelijk. Ik snap dat het goed is om te leren het ‘moment te nemen en achter de angst te gaan staan.

Op deze manier kun je veel meer liefde, verbinding en passie ervaren.

Na afloop gebaarde iemand dat ik mee moest lopen, het was raar om dit in stilte te doen. Hij liet me een prachtig uitzicht zien. Een heel bijzonder en mooi moment, toch ervaarde ik ook dat ik niet echt van het moment kon genieten, omdat het erg koud was.

 

stilte retraiteWaarom is het zo moeilijk om echt in het NU te zijn en te genieten van wat IS.

Don’t take yourself so bloody seriously

We betrekken alles wat er gebeurt in ons leven op onszelf. Ik wil dit, dit
moet anders, waarom gebeurt dit mij, enzovoorts. Maar het leven draait niet
om jou. Om je dit te helpen herinneren is het goed om steeds aan ‘Rule Number
6’ te denken. Hieronder de uitleg over deze regel.

Velen vragen zichzelf af ‘wat wil ik in mijn leven?’ Beter is het om je af te vragen ‘wat wil het leven van mij?’ Wat een mooie omdraaiing van de vraag. Het geeft zoveel ruimte en rust. Ik bedenk me vaak wat ik in mijn leven wil. Ik wil zelf de controle hebben, wil sturing geven. Maar het leven gaat vaak niet zoals ik het plan of wil, het leven gaat zijn eigen weg. Door meer achterover te zitten en me af te vragen wat het leven van mij wil, kan ik ontspannen. Ik voel dit niet als lui worden, maar als vertrouwen hebben. Ik zeg vaak ‘het universum maakt geen fouten’. Maar als er iets gebeurt wat ik niet leuk vind, dan vind ik dat toch een foutje. Het antwoord op de vraag ‘wat wil het leven
van mij?’ heb ik nog niet helemaal gevonden, maar ik zie wel dat ik op de goede weg ben!

Wat is jouw antwoord op deze vraag?

DEEL 3

Hoe minder je bent, hoe meer je kunt betekenen!

Een zin die niet lijkt te kloppen, maar als je bezig bent met iets ‘te zijn’ dan is vooral je ego druk. We zijn zo druk met alles om ons heen, wat we willen bereiken, met alles wat we niet hebben. Hoeveel mensen streven er niet naar een goede baan en veel geld? Ze denken dat dit hen gelukkig maakt. Maar als ze dan uiteindelijk die goede baan en veel geld hebben, dan is dat iets wat snel went en blijkt dat dit ze weinig bevrediging geeft. Geld biedt vaak vrijheid, maar als je een baan hebt van meer dan 80 uur in de week, lijkt dit niet erg
op veel vrijheid.

Hoe kun je minder zijn?

Het gaat om ervaren, om achter jouw gedachten te staan, wat ben je wel en wat ben je niet. Contact maken met de bron. Maar wat is de bron en hoe maak je hier contact mee?

Het helpt om stil te zijn, om je gedachten te observeren, te bekijken en voelen wat voor jou belangrijk is. Laat je leiden, in plaats van krampachtig een weg te zoeken. Voel intuïtief wat goed is voor jou! Je weet alle antwoorden al, je hoeft er alleen maar beschikbaar voor te zijn.

Ikzelf houd van spiritualiteit, maar dan wel met beide benen op de grond. Contact met de bron maken klinkt me dan al snel wat zweverig. Maar wat me raakte was dat ik me kan laten sturen. Ik heb de stellige overtuiging dat ik altijd de juiste keuzes maak, dat het universum geen fouten maakt. Opeens voelde ik hoe heerlijk het is om niets te moeten. Ik kan me gewoon laten dragen.

Stop met het spelen van de Blame Game

Hoe vaak wil jij dingen anders? Hoe vaak wil je dat iets er niet meer is of juist niet weg gaat. Hoe vaak geef jij de schuld aan de ander, aan je opvoeding, aan de overheid, aan het weer en ga zo maar door?

Als je de schuld bij de ander legt, neem je geen verantwoordelijkheid voor jouw situatie. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn een kant van dezelfde medaille.

IK WIL…

We willen van alles en vaak andere dingen dan de dingen die er op dit moment zijn. Dit geeft veel ontevredenheid.

Kijk naar een klein kind, die is vol overgave. Niet bezig met wat het volgende moment gaat brengen, dat leeft in het moment.

Het allergrootste voorbeeld van verantwoordelijkheid nemen en vrijheid ervaren is natuurlijk Nelson Mandella. Hieronder enkele citaten uit zijn indrukwekkende rede:

 

mandela
Inauguratierede Nelson Mandela:

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.

Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.

Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.

We vragen onszelf: ‘Wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?’

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?

Je bent een kind van God.

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.

Er is niets verlichts aan je klein te maken,

opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.

We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is,

te openbaren.

Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen!

En als wij ons Licht laten stralen,

geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen.

Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn,

bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.

 

Deze inzichten kwamen enorm bij me binnen. Ik was ontroerd en geraakt. Ik ben vaak ontevreden en wil het anders. Ik wil me graag verwonderen, als een kind. Genieten van alles wat er in mijn leven voorbij komt, in plaats van me te focussen op wat ik mis.

Ik heb al zo vaak gehoord dat het goed is om in het NU te leven, maar pas nu kwam het aan. De woorden verantwoordelijkheid en vrijheid vielen om hun plek.

Zie ongemak als een test of je krachtig genoeg bent. Dit vond ik een mooie, omdat dit ook iets van mij vraagt en ik graag uitgedaagd wordt. Ik wil graag uitgedaagd worden, ik voel dat ik iets te doen heb en wil dit aangaan, zonder verwachtingen.

 

DEEL 4

Je bestemming vinden

Velen leven niet echt, maar staan aan de zijlijn en laten het leven aan zich voorbij gaan.

Om echt te leven is het belangrijk te weten waarom je hier bent.

In deze tijd heeft de mens ontwakers nodig die het licht bij de mensen weer aan doen. Er komt een omslagpunt, we gaan terug naar wie we werkelijk zijn. Helemaal goed en heel.

Ik heb me vaak afgevraagd, wat is het doel in mijn leven, waarom leef ik en waarom ga ik dood. Het antwoord heb ik nog steeds niet gevonden. Al weet ik wel dat ik wat wil betekenen. Iemand vertelde me ooit ‘jouw doel in het leven is dat je mensen wakker moet maken’. Dit heb ik altijd onthouden, het mensen bewust maken dat diëten niet werken en dat ze een andere weg kunnen kiezen, zie ik wel als wakker maken.

Verder wil ik genieten, alles uit het leven halen wat er in zit. Maar soms gaat het leven ook aan mij voorbij. Een vriendin van me zei ooit ‘het is belangrijk om mooie herinneringen te maken’. Dit is ook één van de redenen waarom ik vaak dingen doe die buiten mijn comfortzone liggen. Ik word hier gelukkiger van. Het geeft me kracht dingen te doen, die ik eigenlijk niet durf. Dit zijn steeds weer van die mooie herinneringen.

Tijdens de stilte retraite realiseerde ik me dat het niet gaat om mensen van het diëten afhouden, het gaat erom dat mensen zichzelf wat mooier gaan vinden. Dat mensen hun eigen licht weer zien. Ik word zo verdrietig als ik zie hoeveel mensen, vooral vrouwen, zich kwellen met diëten. Zichzelf lelijk en slecht vinden, zich niets waard voelen en ga zo maar door. Ze zijn vergeten hoe verschrikkelijk mooi ze zijn, hoe uniek en fantastisch.

Als ik maar iets zou kunnen bijdragen zodat vrouwen weer kunnen zien hoe onbeschrijfelijk mooi ze zijn, dan heeft mijn leven betekenis.

Ga in het licht staan!

Wanneer je jezelf toestemming geeft om helemaal jezelf te zijn, mooi en in al je schoonheid in het licht gaat staan, dan geef je anderen toestemming dit ook te doen.

Wees beschikbaar voor alles wat zich aandient. En luister naar de stemmen in jezelf. We zijn vaak bezig al die stemmen weg te duwen, stemmen die ons in de weg zitten, die ons waarschuwen of zeggen wat we allemaal niet goed doen. Maar het wegduwen heeft geen zin, ze gaan alleen maar harder schreeuwen.

Zo is het ook met op dieet gaan, er komen dan stemmen die van alles willen eten, ze herinneren je steeds aan alles wat je niet mag. En de stem die aangeeft dat je het toch niet volhoudt, een zwakkeling bent. Het lukt je vaak een tijdje om deze stemmen te negeren, tot je uiteindelijk geen weerstand meer kunt bieden.

De stemmen negeren heeft geen nut, het is tijd om eens echt naar de stemmen te luisteren. Wat willen ze eigenlijk echt tegen je zeggen? Pas als een stem werkelijk gehoord wordt, zal hij voorgoed zwijgen. En dan kom je steeds dichter bij je eigen geweldig mooie licht.

 

angele-kom in het licht staan

Kom je ook in het licht staan?

 

 

 

DEEL 5 – slot

Samen de wereld een beetje mooier maken

Tijd om terug te kijken op mijn stilteretraite. Ik heb mijn ervaringen direct na de week in stilte opgeschreven, nu zes weken later is het de grote vraag hoe het doorwerkt. Want na deze week zat ik in de flow en was het gevoel van stilte en inspiratie groot.

Maar hoe is het nu?

Ik word de laatste tijd erg op de proef gesteld, een geweldig oefening dus om het geleerde in de praktijk te brengen.

De zin: ‘Don’t take yourself so bloody seriously’, speelt vaak in mijn hoofd. Dit helpt me enorm. Het maakt me ontspannen en geeft vertrouwen. Ik kan leunen op de gedachten ‘wat wil het leven van mij?’ Het is allemaal niet voor niks dat bepaalde dingen gebeuren en het te accepteren en te bekijken wat ik er mee kan geeft me kracht, maar vooral rust.

Dit liedje helpt me om zaken te accepteren en te waarderen (die soms anders zijn dan ik zou willen…)

 

Tijdens de stilte retraite realiseerde ik me dat mijn missie is om mensen te ondersteunen om het licht weer in zichzelf te vinden, zodat ze zich realiseren hoe onbeschrijfelijk mooi ze zijn!

Dit kan en wil ik niet alleen.

Stuur een mailtje met jouw ideeën,wensen.

Samen maken we de wereld een stukje mooier!

 

Voor mij was de stilteretraite een onvergetelijke ervaring! Sindsdien ben ik elke ochtend een half uur stil!

Dank voor het lezen van mijn ervaringen!

Liefs Angèle

Boeken van Tijn:

Spoedcursus Verlichting Tijn TouberVerlicht leven Tijn Touberstadverlichting tijn touberHet geheim van genialiteit Tijn TouberYogi power Tijn Touber