ChatGPT is enorm populair en wordt overal gebruikt. Het is een indrukwekkende technologie, maar sommige mensen vinden het spannend en weten niet hoe ze het moeten gebruiken. Hoewel ik enthousiast ben over ChatGPT, zie ik ook de nadelen. Ik houd van authenticiteit en echtheid, en het gebruik van een computer om teksten of cursussen te maken, voelt minder persoonlijk aan. Desondanks geloof ik dat we moeten meegaan met de technologie en deze in ons voordeel moeten gebruiken. Daarom ga ik op onderzoek uit.

De eerste stap is om ChatGPT teksten te laten schrijven of ideeën te laten genereren. Let op: ChatGPT is een robot en begrijpt niet altijd de context van teksten. Het kan dus voorkomen dat er rare zinnen of fouten in staan. Wees daarom altijd alert en controleer alle teksten zelf. Daarnaast is het belangrijk om op je privacy te letten, omdat alles wat je in ChatGPT schrijft, kan worden gebruikt voor latere antwoorden aan andere gebruikers. Vul daarom geen privacygevoelige informatie in. 

Om ChatGPT te gebruiken, ga je naar https://chat.openai.com/chat en meld je je aan. ChatGPT is gratis, maar er is ook een betaalde versie van ongeveer €20 per maand. Met de betaalde versie krijg je eerder toegang tot ChatGPT, zelfs tijdens de drukste momenten. Daarnaast krijg je snellere reacties van de chatbot op je vragen en als eerste toegang tot nieuwe functies en verbeteringen.

ChatGPT aanmelden AI

Probeer het nu uit: Klik op ‘new chat' en vul iets in wat je wilt weten.

Het kan even wennen zijn aan de manier waarop ChatGPT werkt, maar met wat oefening zul je snel resultaten zien.

Waar kun je ChatGPT allemaal voor gebruiken?

  • Teksten schrijven: Vraag de chatbot om je te helpen bij het maken van officiële teksten of e-mails en vraag om controle op grammaticale fouten of vraag om verbeteringen voor de tekst.

  • Brainstormen: Stel vragen als je behoefte hebt aan ideeën of als je niet weet waarover je wilt schrijven.

  • Recepten of maaltijden: Vraag de chatbot om recepten te bedenken met de producten die je in huis hebt en om inspiratie te krijgen voor maaltijden.

  • Vertalen: Vraag ChatGPT om teksten te vertalen. ChatGPT geeft betere vertalingen die ook natuurlijker klinken dan Google Translate. Bovendien geeft ChatGPT iedere keer een ander antwoord, terwijl Google Translate altijd hetzelfde antwoord geeft.

  • Samenvatten: Laat ChatGPT teksten samenvatten en vraag om bijvoorbeeld de 3 belangrijkste punten uit een vergadering.

  • Versimpelen: Vraag ChatGPT om een tekst te herschrijven voor een kind of vraag om een simpele versie van de tekst.

  • Huiswerk: Vraag ChatGPT om uitleg als je iets niet snapt. Het is echter niet de bedoeling dat scholieren hun huiswerk massaal door ChatGPT laten maken.

ChatGPT kan gesprekken onthouden

ChatGPThoudt gesprekken bij, je kunt dus reageren op het verhaal van de chatbot. Je geeft een nieuwe ‘prompt' (=reactie) en ChatGPT geeft hier weer een respons op. Je kunt op een antwoord van ChatGPT ook vragen om het bijvoorbeeld grappiger of persoonlijker te maken. Probeer het maar eens uit.

Met ChatGPT-4 (nieuwe versie) kun je onder andere ook afbeeldingen herkennen, langere teksten herkennen en scannen, apps of spelletjes maken of een website maken vanuit een schets. 

Nogmaals let op:  de privacy is niet goed geregeld als je ChatGPT gebruikt.