Angele Bakker en Hermina de VriesAfgelopen vrijdag was ik bij de Permanent Beta Dag in Rotterdam. Samen met Hermina de Vries van Wondervol.nl kwamen we iets te laat bij de workshop (natuurlijk door de NS).

Ik had een workshop gekozen die ging over het brein en DNA, maar door een lokaalwijziging kwamen we bij een hele andere workshop terecht.

Ik geloof dat ik niet voor niks hier terecht kwam, dus was benieuwd waar het over ging.

Werken vanuit de droom van een jongere

De workshop ging over de School for Excellence, deze school werkt vanuit de droom van de jongeren. Het huidige systeem werkt vanuit algemene kennis opdoen en vandaaruit kiezen wat jongeren leuk vinden.

Er waren 4 jongeren die hun ervaring met de school vertelden. Wow, ik was zwaar onder de indruk. Wat een passie, plezier en enthousiasme straalden deze jongeren  uit.

Zie hier een introductie van de School For Excellence:

Dromen mogen veranderen

Het eerste verhaal werd verteld door een meisje van 17, zij vertelde dat dromen kunnen veranderen. Dat je niet nu hoeft te kiezen wat je de rest van je leven wilt doen, maar dat je bezig gaat met wat je leuk vindt. Dat maakt leren veel makkelijker en leuker. Prachtig, want voor jongeren is het vaak moeilijk om op vroege leeftijd al te bedenken wat ze later willen worden. Ik had ook nooit bedacht dat ik Nooitmeeropdieet zou starten. En toen ik het begon dacht ik dat ik het de rest van mijn leven zou doen… Niet dus J.

Alleen maar doen wat je leuk vindt?sfe

Er kwamen verschillende vragen uit de zaal dat je toch niet altijd alleen maar kan doen wat je leuk vindt. Ook hierin konden de jongeren duidelijk uitleggen dat juist omdat je een duidelijk doel hebt het ook makkelijker is de taken die minder leuk zijn ook te doen. Je weet waar je naar toe werkt.

Een ander meisje wilde zichzelf uitdagen en besloot haar praatje in het Engels te doen, 14 jaar en een prachtige presentatie. Ik had dit nooit gedurfd op mijn 14e en zelfs nu zou ik die uitdaging uit de weg gaan.

Welke kennis is echt belangrijk?

Deze manier van onderwijs spreekt me ontzettend aan. Ik ben namelijk zelf alle kennis van de middelbare school vergeten, mijn algemene ontwikkeling is erg slecht, maar dit is geen gemis voor mij. Ik begreep ook nooit waarom ik bepaalde dingen moest weten. Terwijl ik andere dingen gemist heb en die had ik veel leuker gevonden om te leren.

Waarom geen lessen over liefde en geluk, omgaan met geld, persoonlijke ontwikkeling enzovoort.

Meer informatie:

http://www.schoolforexcellence.xyz/  Living your dream now