radarMaandag 26 april 2010 besteedde het programma Radar aandacht aan afvallen met het dieet van Dr. Frank. Het dieet van Dr. Frank is een dieet zonder koolhydraten en met veel eiwitten. Niks nieuws blijkt en met het dieet eet je maar 1200 calorieën, logisch dus dat je afvalt.

Jaap Seidell doet twee uitspraken die zo ontzettend waar is, maar waar weinig mensen aan willen:
“Veel mensen kunnen geen weerstand bieden tegen de belofte dat je vrij eenvoudig in korte tijd veel gewicht kunt verliezen”.

”Het feit dat er zoveel diëten bestaan en ontstaan is een bewijs voor hun onwerkzaamheid”

Deze twee uitspraken zeggen eigenlijk alles. Diëten werken niet, maar verkopen wel.

Radar laat zien dat het dieet teveel verzadigd vet en teveel eiwit bevat. Verder blijkt het een onhandig dieet en Dr. Frank doet tegenstrijdige uitspraken. Via de site blijkt dat mensen helemaal geen advies op maat geeft, maar steeds dezelfde recepten.
Dr. Frank geeft toe dat er een fout in de site zit en weerlegt de andere bevindingen. Hij geeft zelf aan dat geen dieet voor het leven is. En geeft ook toe dat ook veel van zijn deelnemers terug zullen vallen in oude patronen. Hiermee raakt hij de juiste snaar, afvallen gaat niet over minder eten, maar over patronen veranderen.
Mensen moeten kijken naar waarom zij teveel eten, wat maakt dat zij geen weerstand kunnen bieden aan lekkers en doorslaan als ze iets nemen. Dan blijkt dat het teveel eten niets met het eten zelf te maken heeft, maar andere oorzaken heeft. Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld emoties, gewoontes, uit verveling, uit onrust of als beloning. Pas als men ontdekt waarom men teveel eet, kan men werkelijk het gedrag en het eetpatroon veranderen.

Wil je leren hoe je patronen en gewoontes veranderd en hoe je erachter komt wat bij jou de oorzaak is van je eetgedrag of overgewicht?

Doe mee met de e-cursus Licht over Gewicht