Toen ik begon met mijn VIBE interviews, ben ik ook begonnen met podcasten. Want deze video-interviews waren ook als audio te beluisteren. Je vindt de audio interviews op Hearthis.at. Inmiddels ben ik ook de Vibe in Actie podcast begonnen. Tijd om mijn kennis te delen over hoe jij een podcast begint.

Wat is een podcast?

Een podcast is een audiofragment, dus een gesprek, interview of iets dergelijks. Er zijn podcast apps waar je naar podcast kanalen met een bepaald thema kan luisteren. Veel mensen zetten de podcast op hun smartphone of mp3 speler en luisteren op deze manier naar de gesproken informatie.

Podcast worden steeds populairder, met name omdat mensen de tijd niet nemen om naar video te kijken. Podcast zijn makkelijk voor onderweg, in de auto, op de fiets, tijdens het hardlopen. Veel mensen vinden het ontzettend fijn om op deze manier informatie tot zich te nemen.

Wat kun je met behulp van een podcast allemaal delen?

 • Interview of gesprek
 • Kennis delen
 • Verhaal vertellen
 • Tips geven
 • Discussie voeren
 • Informatie uitwisselen
 • Gedachten delen

 

Podcast starten

Voordat je moet weten wat er technisch allemaal nodig is of welke podcast hosting je kunt gebruiken, is het eerst belangrijk om een goede start te maken. Dus beantwoord voor jezelf onderstaande vragen.

 

Wat is het onderwerp?

De eerste logische vraag is, waar wil jij over gaan praten? Wat is het onderwerp/thema wat je met je lezers wilt delen?

Hoe ga je dit delen, ga je alleen een podcast opnemen of nodig je mensen uit, wil je het gesprek aan. Behandel je verschillende thema’s of vraag je aan verschillende gasten steeds dezelfde vragen.

Maak een opzet hoe jouw podcast eruit gaat zien.

 

Wat is je doel?

Wat wil je bereiken met je podcast? Wil je meer bezoekers naar je website, meer verkoop, kennis delen, inspireren? Denk goed na over jouw doel. Op deze manier kun je een helder plan maken hoe je jouw doel wilt gaan bereiken met podcasten.

 

Wie is je doelgroep?

Voor wie ga je de podcast maken, wie is je luisteraar. Zorg dat je een goed beeld hebt, zodat je ook goed kan aansluiten op de behoefte van je luisteraar. Vraag aan je doelgroep of ze wel eens naar podcasts luisteren en wat ze willen horen.

 

Binnenkort ga ik je meer vertellen wat je  allemaal nodig hebt om een podcast op te nemen. Wil je niet wachten en alle kennis over podcasten?

Bestel dan mijn cursus Podcast starten.

 

Alles wat je moet weten om je eigen podcast show te starten!

Je ziet dat podcasts enorm populair aan het worden zijn. Het lijkt je leuk om ook te starten. Maar hoe doe je dat? Wat heb je nodig? Hoe neem je op? Hoe publiceer je een podcast op, welk kanaal? Je leert het in 8 praktische modules die allemaal ook als podcast te beluisteren zijn.

Na de cursus kun je oa. een:

 • Podcast opnemen (wat heb je nodig, hoe, wat en tips)
 • Audiobestand bewerken (knippen, plakken, ruis verwijderen, faden)
 • Intro maken voor je podcast (met gratis audiobestanden)
 • Podcast online zetten
 • Podcast promoten bij je doelgroep