Volg de regels van een dieet en je valt af. Je luister niet naar je lichaam, eet volgens een lijstje. Werkt dat? Nee. Een dieet negeert wat je lichaam verlangt, wat je geest bepaalt.  Dit houd je vaak een tijdje vol om vervolgens weer alles te eten wat je al die tijd niet mocht. Diëten verstoren ons eetpatroon en uiteindelijk worden zwaarder.Diëten maken eten de vijand.

Een dieet zorgt voor strijd: dit mag wel en dat mag niet. Alles wat je niet mag eten wordt des te aantrekkelijker. Je strijd tegen de behoefte van je lichaam en uiteindelijk strijd je tegen jezelf. Een strijd die je altijd verliest en waar je heel dwangmatig van wordt.

Mensen geloven dat ze hun verlangen naar eten moeten onderdrukken. Ze mogen niet eten, ook al hebben ze honger. Dit terwijl voedsel heerlijk is en zelfs belangrijk, het is een eerste levensbehoefte. Daar zouden we toch van moeten genieten!

Eten is al lang niet meer alleen een manier om te voeden.
Eten biedt troost, is gezellig, verdrijft eenzaamheid, beloont en ga zo maar door. Eten bedekt problemen. Je eet om emoties niet te voelen, vervolgens eet je te veel en baal je hiervan. Je richt je vervolgens op het te veel eten, maar onderzoekt niet waaróm je bent gaan eten.

Op zoek naar de oorzaak.op zoek naar meer

Als je eet zonder honger ga dan op zoek naar de oorzaak. Waarom eet je meer dan je nodig hebt? Wat probeer je op te vullen?

Wanneer je de neiging hebt te veel te eten, kun je een aantal dingen doen:

1. Eten.
2. Uitstellen: probeer het eten een aantal seconden of minuten uit te stellen.
3. Afleiding zoeken: ga uit de situatie, ga iets anders doen (naar buiten, iemand bellen, iets opschrijven, muziek luisteren, sporten, tanden poetsen, douchen of iets dergelijks).
4. Confrontatie aangaan: ga zitten met jouw gevoel. Wat wil je echt? Waarom wil je eten, wat heb je nodig?

Geef jezelf de tijd om te zoeken naar de oorzaak. En verwacht niet dat je dit gelijk kunt veranderen, dat heeft tijd nodig.

Wil je ondersteuning in het zoeken naar de oorzaak van jouw eetgedrag? Doe dan mee met de e-curus Licht over Gewicht.