In Amerika was de gemiddeld leeftijd waarop een kind zijn/haar eerste smartphone kreeg in 2012 12 jaar en deze leeftijd is gezakt naar 10,3 jaar in 2016. Ik denk dat in Nederland de cijfers niet veel anders zullen zijn. Alhoewel de meeste ouders aangeven dat hun kind vanaf 12 jaar een smartphone krijgt of mag hebben, zie je in de praktijk steeds vaker jongere kinderen met een eigen smartphone.

 

Toename smartphone gebruik – afname geluk 

In Amerika is een onderzoek geweest waaruit blijkt dat er vanaf 2012, met de toename van smartphone gebruik onder kinderen, ook een grote daling heeft plaatsgevonden in levenstevredenheid, zelfrespect en geluk van tieners.

Tieners die verslaafd zijn aan hun smartphone zijn minder gelukkig als leeftijdsgenoten die sporten en uitgaan.Het teveel gebruiken van je smartphone maakt ongelukkig.

Wanneer kinderen meer dan 4 of 5 uur op hun smartphone zitten, stijgt het risicofactor voor zelfmoord met maar liefst 71%. Het maakt dan niet uit wat ze op hun smartphone doen.

 

Afname sociale activiteiten en slaap

De grootste verandering tussen 2012 en 2016 is de afname van persoonlijke sociale activiteiten en vermindering van slaap. Een zorgwekkende ontwikkeling. Het advies is om tieners niet meer dan 2 uur per dag te laten besteden aan digitale media. En ze te stimuleren om meer te bewegen, meer samen met vrienden te ondernemen om zo hun geluksniveau te verhogen.

 

Maar gelden deze tips ook niet voor volwassen smartphone gebruikers?

 

Tijd om af te kicken van je smartphone