dieet trendsOok in het nieuwe jaar gaan veel mensen weer op dieet. Maar het wordt moeilijk kiezen. We hebben alle soorten en maten al gehad; wel koolhydraten, geen koolhydraten, gescheiden eten, calorieën tellen, geen suiker meer en ga zo maar door.

Een dieet moet gemakkelijk en snel zijn, want we hebben weinig tijd. We willen vooral niet na hoeven denken over wat we moeten kopen en hoe we moeten koken. Het moet het liefst snel klaar en lekker zijn. Bewegen hoort erbij, al vinden we dit vaak niet zo leuk. We slepen ons (in ieder geval de eerste weken) naar de sportschool en volgen ons programma.

Ook in 2012 zullen veel afvallers hun hoop vestigen op wonderdiëten in de hoop dat dit de oplossing is. Maar er zijn ook nieuwe (goede) ontwikkelingen.

DE dieet-trends van 2012

Meer biologisch
We gaan vaker en meer biologisch eten. De verkoop van biologisch voedsel is de afgelopen drie kwartalen met 20 procent gestegen. (bron: www.biologisch-voedsel.nl). Mensen kopen meer biologisch voedsel omdat het beter is voor de dieren, beter voor het milieu, het is gezonder en lekkerder.

Meer (seizoensgebonden en lokale) groenten en fruit
Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het verstandig is om meer groente en fruit te eten en dan vooral seizoensgebonden en lokaal. Dit smaakt beter, is goedkoper en beter voor het milieu.

Minder vet en suiker
Mensen letten steeds meer op vetten, met name verzadigde vetten en transvetten. Transvetzuren zijn vetten die normaal niet in de natuur voorkomen. Het zijn vetzuren die zijn ontstaan door een fabrieksmatige bewerking. Ze zijn erg slecht voor de gezondheid, het verhoogt het slechte cholesterol in het bloed en verlaagt het goede. Denemarken voert de vettax in. Suiker levert energie, dit is de enige functie van suiker. Mensen die willen afvallen proberen hun suikerinname te beperken. Helaas doen ze dit vaak door suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam. Aspartaam is zeer schadelijk en kan zeer ernstige klachten veroorzaken. Frankrijk voert de suikertax op frisdrank in.

Bewuster eten en zoeken naar oorzaak van eetgedrag
Een trend die steeds meer naar voren komt is het bewuster eten en proeven, het zogenaamde ‘mindful eten’. Met aandacht eten betekent meer genieten van smaak en geur, rustiger eten, waardoor je uiteindelijk minder gaat eten. Mensen gaan ook steeds meer op zoek naar de reden waarom ze teveel eten. Ze zien dat diëten niet werken en willen weten wat de reden is van hun eetbuien. Door op zoek te gaan naar de oorzaak van hun eetgedrag gaan ze aan de slag met de redenen waarom ze teveel eten.

Apps
Tenslotte zal 2012 het jaar van de gezondheids- afval- dieet-apps worden; wegen, meten, tellen, controleren. Het is allemaal mogelijk…maar of het gaat helpen…?

Wil je de oorzaak van jouw eetgedrag ontdekken en leren bewust te eten:. Start met de e-cursus Licht over Gewicht.