De ontwikkeling van de smartphone is ontzettend snel gegaan. Zo snel dat we ons steeds vaker afvragen of we wel zoveel tijd met deze technologie bezig willen zijn. We klagen regelmatig over mensen die te vaak met hun smartphone bezig zijn, maar ondertussen maken we ons er net zo goed schuldig aan. In deze blog wil ik een aantal zaken delen die direct of indirect met smartphone gebruik te maken hebben. Stof tot nadenken.

Cijfers smartphone gebruik

De cijfers over het smartphone gebruik wisselen nogal. Het verschilt kennelijk per mens. Herken jij je in deze cijfers? Men kijkt gemiddeld vijf keer per uur op zijn/haar telefoon om te kijken of er een nieuw bericht is (onderzoek van RTL nieuws).

Per dag besteedt men gemiddeld tussen de 2 en 3 uur aan zijn/haar telefoon. Dit is op jaarbasis 730 tot 1095 uur.

 

Multitasken werkt niet

Sommigen beweren dat ze er uitmuntend in zijn: multitasken. Toch zijn er genoeg onderzoeken die uitwijzen dat een mens niet in staat is tot multitasken. We zijn er als mensen niet voor gemaakt. Het schakelen tussen taken kost energie. Ons brein raakt daardoor moe en uitgeput. Als gevolg raak je je concentratie kwijt waardoor je slechter werk aflevert dan als je jouw volledige focus op één taak had gehad.
Mensen die continu multitasken zijn hier slechter in dan mensen die het af en toe doen. Dus van vaak multitaksen, wordt je juist slechter in multitasken.

Smartphone en verkeer

Uit onderzoek blijkt dat kijken op je smartphone tijdens het autorijden er voor zorgt dat je 23 keer meer kans hebt om in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht te komen. Je reactietijd is zelfs drie keer langzamer dan wanneer je de maximale wettelijke toegestane hoeveelheid alcohol op hebt.

Bizarre cijfers!En toch gebruiken veel mensen hun smartphone in de auto. Levensgevaarlijk.

Enkele onderzoeken over smartphone gebruik

Volgens Sherry Turkle zorgen smartphones ervoor dat we het vermogen verliezen om nog echte, goede, lange gesprekken te voeren, terwijl dat volgens haar juist ‘een van de meest menselijke dingen is die we kunnen doen’. In een ander onderzoek van Turkle werden tijdens een Amerikaans zomerkamp de smartphones van kinderen afgepakt. Na vijf dagen slaagden de kinderen er meetbaar beter in om bij observatie naar bepaalde interacties tussen mensen in te schatten wat de gevoelens waren van die mensen.

In een groot Deens onderzoek mochten jongeren een week lang geen Facebook gebruiken. Het resultaat? De jongeren waren gelukkiger en hadden minder stress.

Uit onderzoek van de Stanford University blijkt dat alleen al de wetenschap dat er een onbeantwoorde email op je staat te wachten, je IQ met gemiddeld 10 punten doet dalen. Gewoon omdat dat afleiding veroorzaakt. Je hoeft die mail of dat ene ongeopende appje niet eens te lezen om dommer te worden.

Tot slot, overmatig telefoon gebruik kan schadelijk voor je zijn. Mensen die hun telefoon ’s avonds voor het naar bed gaan gebruiken, slapen over het algemeen minder goed. Het licht van je telefoon is hier de boosdoener van. Dit licht geeft een signaal aan je hersenen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.
Tip! Installeer een app als Night Shift of Twilight om het lichtniveau van je telefoon in de avond aan te passen.

 

Ga jij minderen?

Dit zijn enkele zaken die je tot nadenken kunnen aanzetten. De smartphone is een mooi stukje technologie dat ons leven aanzienlijk makkelijk heeft gemaakt, maar overmatig gebruik ervan is niet gezond. Heb jij het gevoel dat je smartphone verslaafd bent? Of wil je graag je smartphone gebruik minderen? Meld je dan aan voor mijn Challengea Afkicken van je smartphone.