Dit artikel in het Dagblad van het Noorden verbaasde me. Het blijkt dat veel moeders het overgewicht van hun eigen kind niet opmerken. Dat toont onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum onder 35.000 kinderen en hun moeders.
Moeders hebben niet in de gaten dat hun kind te dik is. Ze schatten stelselmatig het gewicht van hun kind te laag in. Onderzoekster Marloes Rietmeijer adviseert zorgverleners om ouders beter te laten inzien dat hun kind te zwaar is, zodat er wat aan gedaan kan worden.

Natuurlijk is het belangrijk dat overgewicht op jonge leeftijd aangepakt dient te worden, dus is het belangrijk dat ouders hierin ondersteuning krijgen. Maar aan de andere kant kan het er voor zorgen dat ouders in paniek raken, niet goed weten wat ze moeten doen en van daaruit verkeerde keuzes maken.

Eten verbieden werkt vaak averechts. En je kind vertellen dat het niet zoveel moet eten omdat het te dik is/wordt, werkt ook niet. Ouders moeten dus vooral ondersteuning krijgen in hoe ze het eet- en beweegpatroon van kinderen kunnen aanpakken. Mijn advies zou zijn om kleine veranderingen aan te brengen en ouders zelf het goede voorbeeld te laten geven.

Een aantal tips om overgewicht bij kinderen te voorkomen, of te bestrijden:

• Laat je kind voldoende bewegen (stimuleer het kind op een sport te gaan).
• Verminder de tijd achter de computer (spreek bijvoorbeeld af dat het kind net zo lang buiten speelt als dat het op de computer zit).
• Beloon of troost je kind niet met eten (geef je kind geen toetje omdat het zijn/haar groenten opeet, zo leert een kind dat een toetje de beloning is en groenten het noodzakelijk kwaad).
• Leer je kind met plezier gezond te eten.
• Ga de strijd niet aan met eten (die win je nooit).
• Complimenteer je kind regelmatig.
• Zorg voor een leuke sfeer aan tafel.

Wil je advies over voeding in de opvoeding, neem contact op.