Vanavond start er WEER een afvalprogramma, The Biggest Loser, een programma uit Amerika wat ik wel eens heb bekeken. Een groep mensen gaat aan de slag met afvallen. Het doel is om de meeste kilo’s te verliezen en de winnaar wordt the biggest loser.

De strijd aangaan

Allereerst respect voor de mensen die meedoen, zij hebben ervoor gekozen om voor een echte verandering te gaan. Zij durven zich op televisie bloot te geven en de strijd aan te gaan. Hier is veel moed voor nodig.

En hoewel ik me realiseer dat programma’s zoals deze een grote aantrekkingskracht hebben, hoop ik dat niet teveel mensen zich verliezen in het idee dat je zomaar (blijvend) snel en extreem kunt afvallen.

Het zou mooi zijn als het programma niet alleen de nadruk legt op voeding en bewegen. De heersende norm is namelijk nog steeds dat als je af wilt vallen, je gewoon wat minder moet eten en meer moet bewegen. Maar als het zo simpel was, waren niet zoveel mensen te zwaar. Essentieel is dat er verder gekeken wordt: waarom is overgewicht ontstaan en wat is de achterliggende oorzaak?

Oorzaak eetgedrag

Eten is in deze maatschappij overal en heeft vele functies (gezellig, troost, beloning, gewoonte enz). Producenten proberen ons meer te laten eten, verleiden ons met grotere porties of met producten die ons gelukkiger zouden maken. Tegelijkertijd zijn er de afslankproducten die ons doen geloven dat we snel, makkelijk en veel kunnen afvallen.

Maar als je de oorzaak van je eetgedrag niet aanpakt, dan is afvallen ALTIJD tijdelijk. Dan zitten de zo moeilijk kwijtgeraakte kilo’s er zo weer bij. Snel afvallen betekent in bijna alle gevallen snel aankomen.

Wedstrijdelement

Programma’s zoals deze hebben een onnatuurlijk onderdeel: het wedstrijdelement. Het snel MOETEN afvallen dus. Hierdoor kiezen mensen vaak voor extreem en ongezond.

Gerrit heeft jaren geleden Big Diet gewonnen, ook zo’n afvalprogramma, waarin het ging om TIJDELIJK gewichtsverlies.

Bekijk hier zijn verhaal

De kilo’s zijn er niet in een half jaar aangekomen, dus is het veel natuurlijker en gezonder om langzaam af te vallen en echt patronen te doorbreken.

Inspiratie

Ik kan ook de goede kanten van het programma zien: het inspireert om mensen te zien die gaan voor echte verandering, grenzen verleggen.

Als je geïnspireerd raakt door dit programma, kies dan voor een minder extreme verandering. Bekijk wat je wilt veranderen, kies een haalbaar doel en ga hier gemotiveerd mee aan de slag. Ga door tot je jouw doel echt hebt bereikt, tot het een nieuwe gewoonte is geworden en kies een volgend doel. Kies doelen op alle gebieden: voeding, beweging maar vooral ook psyche. Wees lief en mild voor jezelf, zet jezelf op de eerste plaats en luister goed naar jouw ECHTE behoefte!

 

Help jezelf naar blijvend gewichtsverlies. Start met e-cursus Licht over Gewicht.