In mijn concepten kwam ik een artikel tegen over een Radar uitzending van 11 november 2013 waar kwam Micheal Moss aan het woord.

Hierin werd duidelijk dat producenten alles doen om ons meer te laten eten. Aan producten wordt suiker, zout en vet toegevoegd zodat wij er van blijven eten Er is een verslaafde werking van suiker en vet. Er gaan twee knoppen om die ook bij verslaving werkzaam worden.

Als je een beetje suiker aan vet toegevoegd wordt het genot verhoogd. Dus het gaat er niet om om zoveel mogelijk vet toe te voegen, maar om er een beetje suiker bij te doen.

 

Verstopte suikerssuikerverslaving vet, suiker, verborgen suikers, verslaving

Er zit suiker in brood, vetarme yoghurt kan net zoveel suiker bevatten als ijs, pastasauzen bevatten suiker, in kleine proties kan in verhouding veel suiker zitten.  Suiker is een sluipmoorderaar. Zonder het te weten eten we veel meer suiker dan goed voor ons is.

 

Wat te doen aan suikerverslaving

Het simpelste advies zou zijn ‘stoppen met suiker’. Maar dat is niet zo simpel, juist omdat in zoveel producten suiker zit.

Het beste advies is echter met kleine stapjes minderen. Regelmatig komen er challenges voorbij waarin je uitgedaagd wordt om 40 dagen zonder suiker te leven. Prima idee, maar vaak vallen deelnemers daarna weer terug en zitten ze zo weer in hun oude patroon. Vervolgens balen ze dat ze het niet hebben volgehouden, want ze merkten dat ze zich echt beter voelden. Dit schuldgevoel helpt niet mee om gezonder te worden.

 

Patronen definitief doorbreken

Bekijk de dingen die jij eet waar veel suiker in zit. Vervang steeds 1 of 2 dingen door iets met minder suiker (geen LIGHT). Zorg dat ze dit zo lang volhoudt dat het in je patroon zit, pas dan mag je een nieuw product vervangen door iets met minder suiker. Dit kost meer tijd, maar uiteindelijk zal je ontdekken dat het makkelijker is om het echt vol te houden.

 

Tip voor echte suikerverslaafde:

Wanneer je drang hebt naar suiker of zoet, ga zitten en voel. Ervaar de drang, kijk er naar. Je hoeft niks te doen, observeer wat er gebeurt. Waar voel je de drang, wat zegt je hoofd? Schrijf eventueel op wat er gebeurt. En merk dat de drang vanzelf afneemt en vervolgens misschien weer toeneemt, maar daarna ook weer afneemt. Het zijn met de drang is de oplossing naar loskomen van de suikerverslaving.

 

Heb jij tips om minder suiker te eten? Reageer!