meisje-jojoVanmorgen las ik dit artikel in op spitsnieuws.nl. Zo’n soort verhaal heb ik wel vaker gelezen, het snel afvallen via een afvalkamp en vervolgens weer aankomen. Maar de reacties die op dit artikel werden gegeven hebben me diep geraakt, ik ben geschokt door de negatieve uitlatingen en de onwetendheid.

Artikel Spitsnieuws: Meisje is grootste jojo

Georgia Davis is met haar 216 kilo de dikste tiener van Engeland. Dat terwijl ze maanden terug nog de helft van haar lichaamsgewicht verloor tijdens een duizenden ponden kostend afvalkamp.
De dame begon op jonge leeftijd met veel eten na de dood van haar vader. “Ik at om me beter te voelen en daarna voelde ik me slecht en at ik nog meer”, vertelt ze tegen The Daily Mail. Haar dokter vertelde haar op een gegeven moment dat ze 120 kilo moest afvallen, omdat ze anders snel zou overlijden.

Dieetkamp
Ze volgde negen maanden lang een dieetkamp in Amerika voor 3.600 pond per maand. Dit werkte, want in die tijd bracht ze haar gewicht terug naar 114 kilo. Ze stond op dat moment goed in het leven en beloofde dat ze zelf nog eens 40 kilo ging afvallen.
Dat liep niet zoals gepland. De nu 17-jarige Davis begon weer met eten en nu weegt ze zelfs meer dan haar oude record. De doktoren vinden het een wonder als ze in haar huidige situatie veel ouder dan twintig wordt, terwijl ze op haar magerste punt een levensverwachting van 80 jaar had. Davis zoekt nu professionele hulp. “Ik weet dat ik me binnenkort waarschijnlijk dood eet, maar ik kan er niks aan doen.” Ze vergelijkt haar probleem met een alcohol- of drugsverslaving.
Bron: spitsnieuws

Enkele reacties op spitsnieuws:

Deed the fat bitch maar aan een drugsverslaving dan was ze ook niet zo moddervet geweest!

Altijd maar weer afschuiven op dat het een verslaving is en dat ze er niets aan kunnen doen. Tuurlijk wel! Beetje wilskracht en je komt er wel, slappe figuren. Dit geld voor roken, drinken, eten, etc. Je kan overal mee stoppen als je maar wilt en doorzettingsvermogen hebt.
“Ik weet dat ik me binnenkort waarschijnlijk dood eet, maar ik kan er niks aan doen.”
Nou meid, als je er zo tegenaan kijkt, zal het ook wel zo zijn.

Overstappen van frikadellen op cocaïne, en weg is je probleem!

Al met al gewoon de schuld van mama. Als mama geen eten koopt, waar gaat ze zich dan mee volproppen?

Gadverdamme wat een zeug!

Niet kunnen stoppen met vreten…………slappe hap!

Ik ben helemaal stil van deze reacties, wat afschuwelijk. Deze mensen begrijpen echt niet wat het is om een eetverslaving te hebben. Denken ze werkelijk dat dit meisje zelf schuldig is aan haar overgewicht. Het is verschrikkelijk voor haar om na afgevallen te zijn, weer zo terug te vallen.
Door deze reacties realiseer ik me weer hoe veel er nog moet gebeuren. Dik zijn staat in onze maatschappij voor lelijk, dom, slap enzovoort. Veel mensen denken dat minder eten en meer bewegen de oplossing is, gewoon even doorzetten. Dit maakt dat veel mensen met overgewicht zichzelf ook slap vinden en denken dat ze te weinig wilskracht hebben.

Ik heb in mijn groepen mensen met ontzettend veel wilskracht en als het alleen om wilskracht zou gaan, zo overgewicht niet zo’n probleem zijn. Een goed voorbeeld is Oprah Winfrey, als iemand alles in kan zetten om op een gezond gewicht te komen is zij het wel. Toch lukt het haar ook niet en ze is toch een vrouw met veel wilskracht.

Eten, overgewicht en afvallen heeft met veel meer factoren te maken. Eten is gezellig, troost, gewoonte, afleiding en ga zo maar door. Kinderen leren dat eten kan troosten (ze zijn gevallen en krijgen een snoepje), dat eten gezellig is (in het weekend met chips op de bank), dat eten een beloning is (een zakje snoep bij een goed rapport). Het meisje in bovenstaand artikel kon niet omgaan met haar verdriet en zocht haar troost in eten. Omdat ze niet wist hoe ze anders met haar gevoelens om kon gaan.

Ik hoop dat er meer begrip en acceptatie komt voor kinderen en mensen met overgewicht. Dat het niet gaat om alleen maar minder eten en meer bewegen, maar dat er gewerkt moeten worden aan zelfbeeld, zelfvertrouwen, omgaan met emoties enzovoort. Op zoek naar de oorzaak van eetgedrag en de kern aanpakken.