Door Hermina de Vries van Wondervol.nl

De Dikke Diëtist (ondertitel: een pleidooi voor lekker koken) van Volkskrantredacteur Marie Louise Schipper.

Mollig meisje

Het is een prettig geschreven boek dat vlot leest, helemaal als je de vele recepten overslaat. Die ga ik uitgebreid lezen als ik ze ga uitproberen, zoals de Aubergine met labneh, de Bulgursalade, of de Aardappelkoeken. Mmmm. Want De Dikke Diëtist is voor alle duidelijkheid geen dieetboek, maar een pleidooi om zelf gezond en lekker te koken.

Marie Louise veranderde als kind van een spillebeen op haar negende in een ‘mollig meisje’. Ik citeer: “Als mollig meisje ging ik lijnen, onder begeleiding van een strenge diëtiste. Ik heb het allemaal braaf gegeten, maagvulling zonder calorieën met toegevoegde zoetstoffen, zouten en verdikkingsmiddelen. Producten die gezond en verantwoord zouden zijn. De komst van dieet- en kant-en-klaarproducten heeft ertoe geleid dat de mensheid dikker is dan ooit. (…) Bij elkaar opgeteld heb ik ongeveer vijfentwintig jaar genoegen genomen met onvolwaardig, schraal of bewerkt eten. Mager koken betekent meestal vetarm eten en dat is vrijwel nooit synoniem aan smakelijk. Die stille revolutie heeft bewerkstelligd dat waardevolle keukenkennis tot het gedachtegoed is gaan horen van chef-koks (…).”

Marie-Louise-Schipper

Marie Louise Schipper: “De komst van dieet- en kant-en-klaarproducten heeft ertoe geleid dat de mensheid dikker is dan ooit.”

Schipper heeft veel onderzoek gedaan naar obesitas. Bij volwassenen en kinderen. Wist je dat nog niet eens zo heel lang geleden (tussen 1992 en 2007) Singapore heeft opgetreden tegen de enorme toename van jonge obesen? Dikke kinderen werden aan het trainen gezet, zaten in aparte klassen en gingen verplicht naar zomerkamp. Het percentage obesitas daalde van 14 naar 9.8 procent in 2002. “Helaas bleek in 2005, uit onderzoek onder 4400 meisjes, dat het aantal dat een eetstoornis had inmiddels was verzesvoudigd (!).” Huiveringwekkend. Ik hoop maar dat alle goedbedoelde projecten in Nederland hier ook kennis van hebben genomen.

Historievergeten-groenten Knolraap en lof, schorseneren en prei!

Wil je wel eens goed beslagen ten ijs komen als er op een verjaardagsfeestje weer grapjes over jouw gewicht worden gemaakt? Lees dan dit boek. Schipper schrijft: “Geen mens is ineens dik, daar gaat een geschiedenis aan vooraf. Daarin verschilt het mijne niet van anderen die besluiten zich van de overtollige kilo’s te ontdoen, die een historie van zelf dokteren hebben, een goeie omarmen en vervolgens een diëtist in de arm nemen. En wat komt er dan op het menu te staan?”

Doe als Marie Louise. Stop met diëten en verdiep je in de wereld van de schorseneer, pompoen en aardpeer. Bereid het zelf en geniet ervan. En ja, dat advies geef ik ook aan mezelf.

Marie Louise Schpper spreekt op het Lekker In je lijF Evenement 2013:

Hoe komt het toch dat de mensheid steeds dikker wordt? Afslankmiddelen zijn al meer dan een halve eeuw te koop. Ik ben gaan speuren naar oorzaak en gevolg en vond het antwoord in de geschiedenis. Hoe ik het dieetbeest en het marketingmonster te lijf ging en dr. Oetker en Atkins aan hun einde hielp. Met een mes.