Ik kom de laatste tijd regelmatig overgave tegen. Een mooi woord maar wat betekent het eigenlijk.

Als ik zoek op het woord overgave dan lees ik onder andere: toewijding, aandacht, applicatie, bezieling, devotie, enthousiasme, ijver, inzet, liefde, loyaliteit,

Overgave staat voor mij tegenover controle, ik voel dat overgave veel meer vrijheid geeft. Ik schiet nog regelmatig in de controle, ik wil dat het leven gaat zoals ik dat wil of plan. En natuurlijk gaat het de meeste tijd anders. Leven in overgave heeft te maken met accepteren hoe het leven loopt.

Ik zie dat ik in een proces zit naar steeds meer leven in overgave.

 

Hier mijn belangrijkste tips die mij helpen om in overgave te leven.

Bewustwording

Ik schiet regelmatig terug in oud gedrag, dan zit ik weer in de controle. Dan probeer ik van alles te doen, plannen, regelen vanuit ‘willen’. Wat helpt is om een aantal keer per dag bewust te zijn hoe het met me gaat. Waar ben  ik mee bezig, hoe voel ik me enzovoort.

Ik heb momenten van bewustwording gekoppeld aan mijn todo lijst. Als ik bekijk met welke taak ik aan de slag ga, dan voel ik of ik dit klopt. Dan denk ik aan wat ik wil en of ik in mijn flow zit.

Zijn met wat is / in het nu

Deze past bij het vorige punt, het gaat om accepteren dat het leven gaat zoals het gaat. Het geeft mij ontzettend veel rust om te zien dat het leven loopt zoals het loopt. Ik volg mijn eigen flow, ook al gaat het soms niet zo snel als ik wil. Ik zie dat dit mijn pad is en wanneer ik mijn flow volg en in het NU leef is het leven fijner, makkelijker en intenser.

Wat zou liefde doen?

Als de dingen dan niet lopen zoals ik wil, ik ben gefrustreerd of verdrietig dan stel ik mezelf de vraag ‘wat zou liefde doen?’ Met deze vraag stap ik gemakkelijk uit het vervelende gevoel. Ik wil leven in liefde en ik zie dat wanneer ik geraakt wordt in iets het alles met mezelf te maken heeft en niets met de ander. Dus kijk ik naar mezelf, vraag ik me af wat ik nodig heb en gaan doen wat liefde zou doen.

Genieten en dankbaarheid

Ik vergeet regelmatig hoe zeer ik het getroffen heb in het leven. Dan ligt mijn focus teveel op wat er niet is. Dus oefen ik met dankbaarheid. Regelmatig schrijf ik ’s avonds op waar ik dankbaar voor ben, nu ik dit typ realiseer ik me dat ik het niet meer doe. Tijd om het weer op te pakken. Alles waar je aandacht aan geeft groeit. De laatste maanden ben ik een stuk positiever, ik voel weer energie om dingen aan te pakken, geniet van alles wat er op mijn pad komt.

Als je maar één advies wilt opvolgen, kies dan voor dankbaarheid. Je zult verbaasd zijn wat voor verandering dit in je leven kan brengen.

Humor, relativeer en lach

Tenslotte; neem het leven en jezelf niet te serieus! Maak er een feestje van.

Hoe leef jij in overgave? Leuk als je reageert!