Op twitter ontstond een discussie, naar aanleiding van het programma ‘ Lekker dik’ van de VPRO, over dik zijn en verantwoordelijkheid. Er wordt zo snel gezegd dat overgewicht eigen schuld is, dat mensen gewoon wat meer wilskracht zouden moeten hebben. Naar aanleiding van de discussie heeft @zaligzoet een blog over geschreven, die natuurlijk om een reactie vroeg:

Lekker dik…..maar ook zielig??

Natuurlijk wilde ik reageren op deze blog, hieronder mijn reactie:

Je schrijft dit heel treffend:
Vechten tegen of breken met een verslaving is a bitch! Een van de grootste gevechten die een mens in zijn leven kan treffen. Petje af voor diegenen die dat gevecht aangaan!
Hier ben ik het helemaal mee eens. Eten is een verslaving die heel ingewikkeld is. Want eten is overal en altijd. Met roken of drinken kun je helemaal stoppen, met eten niet. Dat maakt het lastiger. Eten heeft vele functies, gezellig, gewoonte, uit emotie enzovoort. We hebben per dag ongeveer 200 gedachten die te maken hebben met eten. Dus het aanpakken van een eetprobleem is zeer moeilijk, toch niet onmogelijk.
Het is erg belangrijk dat mensen met overgewicht meer begrip krijgen. Dik zijn wordt in deze maatschappij nog steeds gezien als lui, lelijk, dom enzovoort. In mijn training Nooitmeeropdieet zie ik mensen voor wie het elke dag weer een worsteling is om op te staan en de dag te beginnen. Zij moeten omgaan met alle vervelende opmerkingen en blikken waar ze de hele dag mee geconfronteerd worden. Dit zijn mensen met enorm veel wilskracht, die op vele gebieden succesvol zijn en dingen bereiken. Maar het gewicht krijgen ze niet voor elkaar. Ze hebben vaak al tientallen pogingen gedaan om af te vallen. Zoals in het programma gezegd lukt het slecht 4% om blijvend gewicht te verliezen. Hoe moeilijk is het dan om een echte verandering te bewerkstelligen.
Hopelijk komt er wat meer mildheid voor mensen met overgewicht. Je bent veel meer dan je gewicht!

Blijf met elkaar praten!
Naar aanleiding van deze discussie is me duidelijk geworden dat het belangrijk is te blijven praten met elkaar. Ik blijf me sterk maken voor meer acceptatie van mensen met overgewicht. En ik kan het ook eens zijn met @zaligzoet dat mensen zelf verantwoordelijk zijn om het aan te pakken. Ze moeten alleen de goede hulp krijgen. En op het gebied van overgewicht is er zoveel slechte hulp! Hierdoor raken mensen steeds de weg kwijt en vooral het vertrouwen dat het ze gaat lukken. Na 10 diëten, toch weer met een 11e beginnen en hopen dat het nu wel werkt. Maar eigenlijk hebben ze de hoop al opgegeven.

Tijd voor een andere aanpak! Geen dieet meer! Onderzoeken waarom je eet, waar het vandaan komt, de oorzaak aanpassen. Het klopt wat @zaligzoet zegt, eten is een verslaving en een verslaving aanpakken is erg moeilijk. Maar het is mogelijk!

Wil je meer weten, kijk op: www.nooitmeeropdieet.nl.

Twitterend opgelost.

En @zaligzoet en @nooitmeerdieet snappen elkaar helemaal:

nooitmeerdieet:
Dank voor je eerlijke antwoord, fijn het nu iets genuanceerder te lezen. Dan begrijp ik je beter!
@zaligzoet

zaligzoet:
@Nooitmeerdieet graag gedaan. Ik sta ook erg achter jouw “produkt” nooitmeerdieet… Als we die de wereld uit konden bannen…

nooitmeerdieet:
@zaligzoet Gewoon onze mening blijven geven en blijven uitleggen :-), dan komt het goed!

zaligzoet :
@Nooitmeerdieet eens!!! Helemaal!