We zoeken naar geluk, maar juist dat werkt averechts en maakt ons ongelukkiger

Aldus Dirk de Wachter, verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de Katholieke Universiteit Leuven en een van de bekendste psychiaters van België. We moeten leren om ook ongelukkig te zijn.

Steeds ongelukkiger

We wonen in een van de gelukkigste landen van de wereld. Toch geven steeds meer Nederlanders aan ongelukkig te zijn. Wat zijn geluk en ongeluk eigenlijk? En hoe kunnen we omgaan met ongeluk? Een prachtige en humoristische lezing van De Wachter in de Stadsschouwburg van Nijmegen.

Dirk de Wachter vertelt dat we af moeten van het idee dat het leven alleen maar leuk moet zijn. We hoeven niet bang te zijn voor ongeluk. Bekijk zijn lezing op YouTube of luister de podcast via Soundcloud.

Bekijk de lezing op YouTube

Of luister de podcast

Te weinig echt menselijk contact

Wat me raakte in zijn presentatie was dat mensen te weinig verbinding hebben. We hebben zoveel mogelijkheden om met elkaar in contact te zijn, denk aan Whatsapp, Facebook en al die andere kanalen, maar we zijn teveel afgeschermd van echt menselijk contact.

En juist dit echte contact hebben we nodig als we verdrietig zijn, ons niet zo goed voelen. Mensen hebben het nodig om elkaar aan te raken, maar dit lijkt steeds minder te gebeuren. Ik roep vaak ‘er moet meer geknuffeld worden’, doe jij met me mee?

Doen in plaats van zijn

Een andere inspirerend thema wat De Wachter aanhaalt is dat we zo bezig zijn met doen, we zijn constant druk, we zijn verslaafd aan onze telefoon en we hebben steeds minder tijd voor onszelf en de stilte. Hoe vaak neem jij even de tijd om stil te zijn, om te voelen of dit het leven is wat jij wilt leiden? En ook als het even niet zo goed gaat, neem de tijd. Loop er niet van weg, maar laat het toe en praat er over.

Een kleine daad van goedheid

Dirk de Wachter zegt dat gevoeligheid en kwetsbaarheid nodig zijn om samen te leven, terwijl de samenleving juist aanstuurt op onkwetsbaarheid en individualiteit. Hij roept ons om iets kleins voor een ander te doen, een kleine daad kan zoveel goeds betekenen. En juist van het goed doen voor de ander word je zelf ook gelukkig.

Wat ga jij doen?

  • Pak je telefoon en stuur iemand een lief berichtje!
  • Geef een compliment aan iemand in de buurt
  • Doe iets onverwachts voor iemand
  • Glimlach naar de mensen die je tegenkomt
  • Of…. vul zelf aan

 

Doe elke dag iets goeds en verwonder je!

 

 

Leuk als je reageert en je ervaring deelt!