kumare documentaire goeroe

Deze week heb ik de documentaire Kumaré gekeken, over een man die op zoek is wat er zo speciaal is aan goeroes. Hij ontdekt dat ze eigenlijk niet anders zijn dan de ‘gewone’ mens en dat er zelfs veel oplichters bij zitten die misbruik maken van het goeroe zijn.

 

Kan iedereen goeroe worden?

Hij wil onderzoeken of hij zelf ook een goeroe kan zijn, hij laat zijn baard staan, doet een oranje gewaad aan en gaat op zoek naar volgelingen. Hij mediteert veel, leert yoga oefeningen en gaat lessen geven. Al snel zijn er leerlingen heel enthousiast over hem.

In zijn lessen vertelt hij regelmatig dat ze niet naar hem moeten luisteren, maar dat ieder zijn of haar eigen goeroe is. Uiteindelijk heeft hij een groep van ongeveer 14 mensen die hem volgen, allen zijn zij overtuigd van zijn kwaliteiten als goeroe en ze dragen hem op handen.

Onthulling

Aan het eind wil hij zichzelf onthullen, maar hij merkt dat hij het moeilijk vind, hij heeft een echte band met deze mensen opgebouwd. Hij onthuld zichzelf door een video te laten zien van hem als goeroe waar hij verteld wat en waarom hij dit heeft gedaan en komt vervolgens als zichzelf (zonder baard, met gewone kleren) de zaal binnen. Vier mensen willen hem nooit meer zien of spreken, maar de rest kan zijn actie waarderen en blijven contact met hem houden.

Waarom een goeroe volgen?

Deze documentaire sprak me aan omdat ik het bijzonder vindt waarom mensen op zoek zijn naar een goeroe of een leider. Wat zoeken mensen in die ander? Wat levert het op om iemand zo te aanbidden?

Ik heb ook een aantal mensen die ik inspirerend vind, ik luister graag naar deze mensen of volg cursussen bij hen. Maar het aanbidden van iemand ken ik niet.

Is het de onzekerheid van het zelf niet weten, angst om het alleen te moeten doen?

Waarom wordt iemand goeroe?

Maar ook de vraag ‘waarom wordt iemand goeroe?’ Ik begrijp wel dat als iemand inspirerend is dat mensen hem of haar gaan volgen. Dat deze persoon fans krijgt, hetzelfde als bij popmuzikanten of acteurs. Maar het bijzondere vind ik dat sommige goeroes zich opeens anders gaan gedragen, andere kleiding en een andere (meer spirituele) naam aannemen. Heeft dat te maken met zichzelf willen onderscheiden? Komt dat voort uit onzekerheid of heeft het een andere reden?

Je eigen goeroe worden?Kumare goeroe

Het meest prachtige van de documentaire vond ik dat de nadruk lag op dat iedereen zijn of haar eigen goeroe is. Je hoeft niet te zoeken in de buitenwereld, alle antwoorden liggen in jezelf. Je weet het zelf allemaal al.

Tijd om te gaan luisteren…naar jezelf.

Hoe kijk jij aan tegen goeroes? Laat een reactie achter!