lichaamsbeeldDoor: Irene

Gelezen op een nieuwssite (ravagedigitaal.org): een onderzoek door de universiteit van Cambridge toonde deze week aan dat de helft van de 6-jarige meisjes in Engeland zichzelf te dik vindt, en dat ze denken dat magere meisjes meer succes hebben. De Britse meisjes kregen digitale beelden van zichzelf onder ogen met een (paar) maatje(s) minder. De meeste meisjes gaven meteen de voorkeur aan de foto waarop ze dunner waren. Ik schrik daarvan. 6 jaar! Dat is in mijn ogen een leeftijd waarop kinderen lekker buiten moeten spelen, ravotten, en zich met alles bezig moeten houden behálve hun figuur.
En wat gebeurt er als deze meisjes opgroeien? Met een beetje pech vinden ze zichzelf als tieners nog steeds minder waard, en áls ze dan toevallig minder populair blijken te zijn onder leeftijdgenootjes, ligt een eetstoornis op de loer – Amerikaanse tienermeisjes die zichzelf niet geliefd voelden en die een lage eigendunk hadden, bleken bijna 70 procent meer kans te hebben om binnen de twee jaar gemiddeld 11 kilo aan te komen.

Het maakt me triest. Hoe jonger je je druk maakt over je gewicht, hoe lastiger het is om je preoccupatie met eten los te laten. Want je weet nauwelijks hoe het ook alweer was toen je nog geen moeite had met je eigen uiterlijk. Weet jij nog hoe je at toen je 4 of 5 jaar oud was? Ik in ieder geval niet! Terugkeren naar ‘eten volgens je eigen hongersignalen’ is daardoor extra moeilijk.

Weer een andere studie, dit keer een Nederlandse: hoe slanker de modellen in de media zijn, hoe groter het negatieve effect. Dat effect wordt nog versterkt als meisjes en vrouwen al ontevreden waren over hun lichaam. Het bleek dat er direct verband bestaat tussen de invloed van de moeder op ideeën over gezondheid en het lichaamsbeeld van haar dochter. Moeders op dieet verdubbelen bijna het risico dat hun dochters met een eetstoornis kampt. Want als de moeder voortdurend op haar lijn let en daarover dagelijks zit te zaniken tegen haar kind, krijgt die een boodschap mee die sterker is dan de invloed van de media. Ook de groepsdruk en rivaliteit onder vrouwen doen een flinke duit in het zakje van de slankheidsindustrie; vrouwen spiegelen zich sterk aan elkaar.

Wat moeten we hier nu mee? Deze onderzoeksresultaten voor kennisgeving aannemen? Mij maakt het in ieder geval strijdlustiger om iedereen, maar zeker kinderen en pubers, te leren dat ze prima zijn zoals ze zijn. ‘Eeuwige’ lijners zijn er al genoeg!