Deze week las ik een artikel waarin gemeld werd dat tieners met een normaal gewicht die zichzelf te zwaar vinden, als volwassene daadwerkelijk dikker blijken te zijn. Dit deed me denken aan de opmerking die veel vrouwen in mijn training maken; ‘als ik als puber nooit op dieet was gegaan, was ik nu niet zo dik geweest’.

Het artikel geeft aan dat stress als gevolg van zorgen over het gewicht maken een verkeerd zelfbeeld geeft en dat jongeren maaltijden overslaan, waardoor ze aankomen. Tenslotte wordt diëten als schuldige genoemd; het niet volhouden van een dieet leidt tot overgewicht.

Mijn mening is dat bijna geen enkel dieet vol te houden is. Jongeren zijn onzeker en willen graag lijken op de mannen en vrouwen die ze op televisie zien; slank, aantrekkelijk en succesvol. Ze kiezen vaak voor ongezonde manieren van afvallen, door bijvoorbeeld bijna niets te eten. Dit houden ze niet vol, ze zondigen en slaan vaak door in teveel snoepen. Gevolg is dat ze een nog negatiever zelfbeeld hebben, zo komen ze in de vicieuze cirkel van lijnen terecht.

Kun je jezelf ook slank denken?

Via twitter kreeg ik verschillende vragen of het andersom ook werkt; kun je jezelf slank denken? Een vraag die mij ook al tijden bezig houdt, ik ben van mening dat gedachtekracht enorm sterk kan zijn. Een positief zelfbeeld helpt mee aan lekkerder in je lijf zitten en dit heeft tot gevolg dat je beter voor jezelf gaat zorgen.

Letterlijk jezelf slank denken is naar mijn idee een stap te ver. Maar positief denken kan enorm helpen om een gezonde leefstijl aan te leren.

Mensen die zichzelf te dik vinden, zijn ontevreden, willen verandering en als dit dan niet lukt (bijvoorbeeld een dieet), dan is de kans groot dat ze hun goede voornemens overboord gooien en teveel gaan eten. ‘Nu maakt het toch niet uit, het lukt me toch niet, ik begin morgen wel weer opnieuw’.

Terwijl mensen die tevreden en positief zijn kunnen veel makkelijker met een tegenslag omgaan. Zij vinden het zichzelf waard om goed voor te zorgen en gaan dus op zoek naar manieren of hulp hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Liefdevol met jezelf omgaan.

De essentie is naar mij idee liefdevol en mild naar jezelf kijken en met jezelf omgaan. Jezelf straffen heeft geen zin, integendeel, hiermee bereik je vaak het tegenovergestelde.

Het artikel sluit af met het advies dat de norm wat een normaal gewicht is, zou moeten veranderen, zodat jongeren een realistischer beeld krijgen van wat normaal is. De media moet stoppen met het voorspiegelen van hele dunne modellen als de norm. Hier ben ik het helemaal mee eens. Lengte kunnen we vaak accepteren, maar dat we allemaal een ander gewicht hebben vinden we veel moeilijker. We vinden dat we dit onder controle moeten hebben en willen allemaal dat superslanke lijf.

Geniet van je lichaam, je hebt er maar één, wees er zuinig op en zorg er goed voor.