Hij stond al een tijdje op mijn lijstje, de documentaire Living on one dollar (te zien op Netflix). Zach en Chris willen ervaren hoe het is om met maar 1 dollar per dag te leven. Ze nemen twee cameramannen mee en verblijven twee maanden in Guatemala.

 

Ze interviewen mensen over het leven in armoede en laten zien hoe ze zelf proberen te overleven. Ze vechten tegen de honger, parasieten en de financiële stress. Ik ben in eerste instantie wel wat sceptisch, want deze jongens weten dat het maar voor even is. Maar desondanks is het indrukwekkend wat ze meemaken. En vooral confronterend om te zien hoe gezinnen in armoede leven. Waarin geen geld is voor educatie, waar kinderen al vroeg moeten werken en waar de problemen gigantisch zijn als iemand ziek wordt.

 

Voor ons westerlingen is dit niet te begrijpen. Het raakt me, ik besef hoe ontzettend goed ik het heb en dat ik wil en moet helpen. Maar het frustreert me ook. Hoe is het mogelijk dat er nog steeds zoveel armoede is. In de documentaire werd gezegd dat er meer mensen boven de armoede grens leven, dan eronder, dus als iedereen 1 iemand helpt kan de armoede opgelost worden. En wat te denken aan die belachelijke bedragen voor transfers van voetballers, de idioot hoge salarissen van hoge piefen van bedrijven… Er is echt geld genoeg. Maar het kwam ook naar voren dat er al heel veel geld in ontwikkelingshulp is gestopt en dat dit het niet beter heeft gemaakt.

small changes make big impact living on one dollar documentaire

 

 

Kleine veranderingen – grote resultaten. Iets wat ik altijd heb geroepen bij Nooitmeeropdieet. Probeer niet alles in één keer te veranderen, maar neem kleine stappen. Zorg dat deze stappen tot een werkelijke definitieve verandering leiden. Daarom vind ik microfinanciering zo mooie manier. Mensen helpen op zelfstandig een beter bestaan op te laten bouwen.

Tenslotte ook gelijk actie genomen om een kind te ‘adopteren’, dit stond ook al lang op mijn lijstje. Met geld doneren weet ik nooit precies waar het geld heen gaat en of het wel terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben. Bij een kind financieel ondersteunen hoop ik te kunnen zien dat een kind echt een betere toekomst heeft. Ik heb gekozen voor Childrenshome.

 

Wat doe jij?

Leuk als je reageert!