Marlijn De dolende dertiger Ik wil niks missen

Bron: NPO Omroep.nl

In het programma ‘Ik wil niks missen’ van Marlijn de dolende dertiger komt naar voren hoe verslaafd wij zijn aan onze mobiele telefoon. Ik hoor en zie ook steeds vaker dat mensen last van hebben het niet kunnen wegleggen van hun telefoon.

 

Ben ik verslaafd aan mijn mobiele telefoon?

Ook ik merk dat ik probeer bewuster mijn telefoon minder te gebruiken. Ik heb regelmatig de ‘niet storen’ stand aan.
In mijn blog ‘Ben jij verslaafd aan je telefoon’ heb ik de app Break Free gebruikt, waarin ik kon zien hoe vaak ik mijn telefoon gebruikt. Ik zit gemiddeld op de 2 uur per dag. Dit lijkt weinig, maar bij de ‘addiction score’ zit ik regelmatig in de rode zone.

 

Meer behoefte aan WIFI loos

Het lijkt om mensen nu vaker tijd willen zonder telefoon en zonder wifi. Ik merkte het zelf op vakantie in Thailand, ik had een Thaise simkaart, handig om af en toe iets op te zoeken en google maps te gebruiken. Maar daardoor was ik bijna altijd online. Ik had het eigenlijk wel lekker gevonden om geen verbinding te hebben met alle social media.
Maar zelf de telefoon weg leggen is toch lastiger. Dat is precies waar Marlijn in het programma mee afsluit. Als een ander het je oplegt, dan is het makkelijker, maar in het dagelijks leven zit je zo weer vast aan je telefoon.

 

Zoeken naar bevestiging of afleiding

Het is toch een vorm van verslaving, je bent op zoek naar bevestiging of is het een zucht naar aandacht. De jongen in het programma die een jaar zijn telefoon niet had gebruikt vertelde dat hij ook gewoon even kon zitten en verdrietig kon zijn. Dat gevoel hoeft niet gelijk weg.
Bijzonder, wat ditzelfde zeg ik altijd tegen mensen die eten uit emotie. Ga gewoon zitten met het gevoel en ervaar, het hoeft niet weg. Dus een eetverslaving of een mobiel verslaving, het gaat vaak over dezelfde behoefte vervullen of niet willen voelen.

Tijd om eens te onderzoeken waarom en wanneer ik mijn telefoon gebruik en of ik kan minderen.

Hoe ga jij om met je mobiel? Reageer!