Ik wil me het liefst positief en gelukkig voelen. Dus als dit even niet zo is, dan probeer ik te bedenken hoe ik me beter kan voelen. Het streven naar geluk is een terugkerend onderwerp in mijn leven, maar ik denk dat veel mensen dit herkennen.

Het is een oneindig en onmogelijk streven om altijd maar gelukkig en positief te zijn. Mijn uitdaging is juist om ook te kunnen ‘zijn’ met negatieve gevoelens. In de cursusweek van Jan Geurtz leerde ik dat ik niet van deze gedachten of emoties af hoef, maar dat het probleem is dat ik deze gevoelens niet wil voelen.

Lijden bestaat alleen in je eigen geest, je accepteert de werkelijkheid niet.

Dit is herkenbaar, ik wil vaak dat het leven anders is dan het is. Dat is iets wat ik al lang weet, maar wat lastig is om te veranderen. De grootste les die ik in deze week geleerd heb, is om mild te zijn naar mezelf. Mezelf niet veroordelen als ik negatieve gevoelens heb, als ik vanuit mijn ego/kind-zijn reageer, als ik ergens van baal of verdrietig om ben. Gevoelens ZIJN.

Mildheid is de oplossing

Dit heb ik zo ontzettend vaak tegen deelnemers van Nooitmeeropdieet gezegd. Deze opmerking geldt ook zeker voor mij. Gevoelens en gedachten zijn er, daar hoef ik me niet tegen te verzetten. Jan Geurtz zei dat hij dan altijd tegen zichzelf zegt: ‘Geeft niks, mag best, laat me maar even’.  Deze zin neem ik graag van hem over.