In Volkskrant van deze week een interview met Jan Geurtz over de zin van het leven. Ik ben vorig jaar naar een cursus week in Frankrijk geweest. Lees mijn blog of luister naar mijn podcast.

Op de vraag wat is de zin van het leven antwoord Jan, de zin IN het leven. Wat maakt dat ik zin heb in mijn leven. Prachtig antwoord, omdat ik het zo simpel vind. Het gaat naar mijn idee ook vooral om het genieten van het leven, doen wat je leuk vindt, waar je blij van wordt. Ik ben inmiddels wel af van het idee dat ik succes en/of geld moet hebben om een geslaagd leven te leiden. De simpelste zaken kunnen mij blij maken, maar het gaat bij mij vooral om verwachtingen los laten, genieten wat wat er WEL is.

In het artikel zegt Jan ‘Ons ego is eropuit geluk te bereiken door te voldoen aan omstandigheden: aan materiële voorwaarden op het gebied van geld en bezittingen, of aan meer essentiële voorwaarden, zoals dat we bemind willen worden door hen die wij beminnen. De gedachte aan het kunnen voldoen aan die voorwaarden geeft het leven zin, althans voor ons ego.

‘Alleen zijn die voorwaarden gebaseerd op de onjuiste overtuiging dat we van onszelf niet gelukkig kunnen zijn – dat we geluk alleen denken te kunnen bereiken door aan die voorwaarden te voldoen.

Het heeft mij geholpen om eerst bewust te worden van deze automatismen, te zien dat mijn ego ‘grijpt’ naar dingen buiten mij. En ik herken ook de neiging om hier dan vanaf te willen. Het ego doorzien en ervaren dat je dit niet werkelijk bent helpt, je hoeft nergens van af.

Jan heeft het over gewaar zijn, kijken naar situaties en ervaren dat het ego reageert of verkrampt. Er gewoon naar kijken en niks mee hoeven vind ik heel prettig. Ik leer zo meer om niet af te willen van negatieve gedachten of gevoelens, deze zijn er ook gewoon en gaan ook weer weg.

Het leven is perfect zoals het is, ik hoef niet iemand te zijn of te worden. Ik mag gewoon leven. Dat is zoals ik het fijn vind. Dit lukt zeker niet altijd en ik worstel nog heel vaak met gedachten en gevoelens. Maar ik voel dat dit de weg is die voor mij klopt, het doorzien van mijn ego en gewoon te zijn.

 

Ik leer steeds meer om mee gaan met de flow, om te voelen waar de energie zit, waar ik blij van wordt. Maar ik zou het graag bewuster willen inzetten, leren manifesteren wat ik wil. Vandaar dat we de mani-feest-tatie week hebben bedacht. Een week lang oefenen met creëren wat je wilt. Doe je mee?