De opdracht van de #grasloopiklearningsexperiences was om iets te vertellen over een inspirerend persoon op een plek in Boekarest. Al snel kwam een jongere naar boven die ik in de klas had gehad. En de link met Boekarest was snel gemaakt.

 

Het was lastig om dit te delen, het voelt kwetsbaar. Maar dat ben ik ook! En ik hoop hiermee mensen te inspireren om echt te luisteren naar anderen, om een ander te accepteren zoals die is.

Homoseksualiteit in Boekarest

Naar aanleiding van dit verhaal ging ik op zoek naar hoe er tegen homoseksualiteit in Boekarest en Roemenie werd aangekeken. Een schokkende ontdekking dat in Roemenie nog veel taboes zijn en homoseksualiteit nog lang niet geaccepteerd is.

 

Vanwege homoseksualiteit studie niet af kunnen maken

De plek die ik in Boekarest had gekozen was de  Metropolitische Gemeenschapskerk.  In 2002 gaf Florin Buhuceanu iedere zondag een dienst voor homoseksuelen. Buhuceanu is altijd vrij openlijk over zijn seksuele voorkeur is geweest. Dat kostte hem zijn studie: de orthodoxe kerk had geen behoefte aan een homoseksuele theologiestudent. Florin en zijn vriend werden het eerste paar in Roemenië dat een huwelijksceremonie van hetzelfde geslacht onderging in deze kerk. Het huwelijk heeft echter geen wettelijke status, aangezien Roemenië het homohuwelijk niet erkent.

Florin werkt sinds 1998 voor de ACCEPT-vereniging. Hij heeft verschillende functies bekleed: lid, president, vice-president en directeur.

 

Wat is normaal?

Homoseksualiteit is in Boekarest nog steeds een taboe. Wat ben ik blij dat ik in Nederland ben geboren, hoe is het mogelijk dat je veroordeelt wordt voor liefde.

 

Accepteer iedereen zoals hij/zij is en wees een voorloper!