Het klinkt zo simpel, volg je hart en je weet precies wat de juiste keuze is. Ik geloof dat het waar is, maar toch vind ik het lastig om naar mijn hart te luisteren. Want wanneer is het mijn hart wat spreekt en wanneer zit mijn hoofd er tussen?

Ik ben niet gewend mijn hart te volgen, vanaf jongs af aan heb ik geleerd om mijn verstand te volgen, om weloverwogen keuzes te maken. Maar mijn gevoel heeft altijd meegedaan en als ik terug kijk maakte ik mijn keuzes uiteindelijk altijd op gevoel.

Maar het volgen van mijn flow (VIBE zoals ik het nu noem) blijf ik lastig vinden. Hoe voel ik wat echt klopt, hoe maak ik mijn keuzes?

 

Een aantal tips om je hart te volgen

 

Mediteer

Dit helpt mij heel erg om naar mijn gevoel te luisteren. Het geeft me rust en ik merk wat ik echt belangrijk vind. De kunst is voor mij om dan ook echt met de inzichten uit de meditatie aan de slag te gaan. Hierin saboteer ik mezelf regelmatig.

 

Schakel je verstand even uit

Al die gedachten blokkeren je gevoel. Ik kan het niet, het is niet mogelijk, ik weet niet hoe, wat heb ik nou te vertellen…enzovoort. Als al deze gedachten even stil zijn, dan voel je wat er mogelijk is.

 

Neem pauze en adem

In de waan van de dag zit ik regelmatig in de actie, ik gun mezelf geen rust en ga maar door. Zonder stil te staan of ik aan het doen ben wat ik te doen heb. De laatste tijd ga ik regelmatig even zitten..met niks… Een uitdaging, want al snel komen de gedachten wat ik zou kunnen of moeten doen. Maar juist die rustmomenten (al is het maar even) helpen mij om op mijn pad te blijven.

 

Gewoon doen!

Regelmatig ben ik ergens terecht gekomen waarvan ik dacht, wat doe ik hier en waarom doe ik mezelf dit aan. Meestal ging het om cursussen of activiteiten die buiten mijn comfortzone lagen, die ik heel spannend vond. Maar juist omdat ik voelde dat ik dit moest doen, waren dit de mooiste ervaringen. Dus als ik voel dat ik wil doen, dan geef ik mezelf op, om vervolgens spijt te hebben en tenslotte heel dankbaar te zijn.

 

Fouten maken mag

Tja, soms ontdek ik dat het toch mijn verstand of ego was die aan het roer stond. Dat het toch niet de juiste keuze was. Zo bleek het VIBE festival wat ik wilde organiseren niet te lukken, ik kan hier vele redenen voor bedenken, maar er zat niet voldoende energie in. Het afzeggen was lastig en nog steeds kan ik het jammer vinden, maar dit hoort bij mijn pad.

 

Je hoeft de uitkomst niet te weten

Ik wil graag weten waar het heen gaat, hoe gaat het er uit zien. Een stappenplan ergens naar toe. Maar ik zie nu dat het bij mij stapje voor stapje gaat, voelen wat voor mij klopt en dit doen. Zonder te weten waar het heen gaat.

 

Je weet het wel

Van binnen weet je wat er moet gebeuren, als je goed luisteren naar je hart dan weet je welke stappen je wilt nemen. Het zijn je angsten en overtuigingen die je tegenhouden.

Je gevoel volgen wil niet zeggen je verstand uitschakelen. Je verstand is reuze handig om de stappen te plannen die je moet gaan maken om je gevoel te volgen.

 

Hoe volg jij jouw hart?

Leuk als je reageert!